Langs bij de dames van Meidenwerk

gro-up jonge meiden dansen buiten

Ga de deur uit, op zoek naar een groepje jongeren, en de kans is groot dat je een groep jongens aantreft. En omdat jongens relatief makkelijk te vinden zijn, trekken we al jaren samen op om activiteiten in de buurt te organiseren en een luisterend oor te bieden. Maar de meisjes dan? Hebben die geen uitdagingen, of wensen?

Tuurlijk wel! Alleen moet je wat beter je best doen om met ze in contact te komen. Precies daarom hebben we op verschillende plekken Meidenwerk opgericht. Een team van meiden voor meiden. Zijn meiden dan echt zo anders dan jongens, en wat voor dingen doen we met ze? We vroegen het Jasmin, die meidenwerker is in Woerden.

“Alles is altijd voor de jongens”

Eerlijk is eerlijk: het waren de meiden zelf die bij ons aangaven dat er weleens wat voor hen georganiseerd mag worden. “We hadden weer een voetbaltoernooi georganiseerd waar alle jongens aan meededen. Langs het veld zagen we een groepje meiden staan.” vertelt Jasmin.

“We gingen met ze in gesprek. Ze vertelden ons dat ze het leuk zouden vinden als er eens iets voor de meiden georganiseerd zou worden. Alles was volgens hen voor de jongens. En tuurlijk organiseren we de voetbaltoernooien niet specifiek voor jongens, maar meiden vinden het lastig vinden om mee te doen aan een wedstrijd als er alleen jongens op het veld staan.”

Wij hebben de tijd en het budget om samen met de meiden leuke dingen te organiseren. Dat is superveel waard voor ze.

Jasmin meidenwerker bij gro-up

Leuk én belangrijk

In het gesprek met de meiden kwam Jasmin erachter dat we als gro-up echt een verschil kunnen maken. “De meiden waar wij mee werken komen uit gezinnen waar er niet altijd geld is voor een vakantie of een leuk uitje. En ook de contributie voor een club is vaak te hoog. De meiden verveelden zich daarom behoorlijk. Wij hebben de tijd en het budget om samen met hen leuke dingen te organiseren. Dat is superveel waard voor ze.”

Maar het gaat niet alleen om het doen van leuke dingen. “Het is belangrijk dat die meiden het gevoel hebben dat ze over alles kunnen praten, zeker in de puberteit, wanneer er heel veel verandert. Thuis is dat niet altijd gemakkelijk, vaak door cultuur. Tijdens onze vaste momenten met de meiden mag alles ter tafel komen.”

gro-up Basketballende meiden

We doen het samen

Bij gro-up werken we lang genoeg met jongeren om te weten dat je de plank snel misslaat. Wat vorig jaar nog hip was, is vandaag alweer hopeloos achterhaald. We bepalen het programma daarom echt samen met de meiden, zegt Jasmin. “We gaan langs op de verschillende scholen in de buurt en gaan met de meiden in gesprek om erachter te komen wat ze leuk vinden en waar ze behoefte aan hebben. Op basis daarvan komen wij met ideeën, maar het zijn de meiden die kiezen.”

Wat Jasmin met de meiden doet is dus elke week anders. “Deze week hebben we een filmavondje. In onze WhatsApp-groep dragen de meiden films aan, waarna we allemaal stemmen. Het is nog niet bekend welke film het wordt, ik ben heel benieuwd. Volgende week gaan we bowlen, daar heb ik ook veel zin in.”

Inmiddels is er al een tweede groepje met meiden, met hele andere wensen. “Dat voetbalveldje wordt bijna altijd gebruikt door jongens, het is als meisje best lastig om daar iets aan te doen.”, aldus Jasmin. “Nu hebben we op een vast moment in de week het veldje geclaimd voor een stel meiden dat ook graag eens een bal op doel ramt.”

gro-up Drie meiden die kletsen

De diepte in

Die meiden kletsen erop los, maar volgens Jasmin gaat het vaak ook écht ergens over. “Vorige week ving ik een gesprek op over een TikTok die door iemand op school was gemaakt met daarin de ‘lelijkste’ mensen op school. Ik vraag daar dan over door, omdat ik benieuwd ben wat die meiden ervan vinden. In eerste instantie doen ze er wat lacherig over, maar samen komen we snel tot de conclusie dat zoiets echt helemáál niet leuk is. En superpijnlijk.”

Dat ze er in eerste instantie toch om lachen komt door groepsdruk, denkt Jasmin. “Op die leeftijd is het lastig om tegen anderen in te gaan en bouw je een soort muur om je heen. Die moet je beschermen tegen je eigen onzekerheid. Mijn hoop is dat we met Meidenwerk de muren van heel veel meisjes in Woerden een beetje afbreken.”

Niet alleen in Woerden trekken we met meiden op om ze het mooiste uit zichzelf te laten halen. Ook in Vijfheerenlanden en Aalsmeer zetten de kanjers van Meidenwerk zich dag in dag uit in voor een mooie wereld. Een wereld die gerund wordt door? Girls!