VWS bezoekt succesvol voedings- en valpreventieprogramma TOM

Bezoek Ministerie VWS

Ministerie van VWS bezoekt succesvol voedings- en valpreventieprogramma TOM in Huis van de Wijk Het Lage Land

Valpreventie is in het regeerakkoord opgenomen en is een belangrijke pijler in het zorgbeleid rondom ouderen. Een delegatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bezocht vrijdag 13 januari het valpreventieprogramma TOM dat gro-up buurtwerk onder andere aanbiedt in de wijk Het Lage Land.

Thuis Onbezorgd Mobiel (TOM) is een multidisciplinair en integraal valpreventieprogramma voor thuiswonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. “Ouderen doen beweegoefeningen met een fysiotherapeut om hun kans op een val te verkleinen. Daarnaast verbeteren zij hun voeding onder begeleiding van een diëtist,” vertelt Vincent Ferdinandus, regiomanager van gro-up buurtwerk. “Ze doen dit in een groepje met een vrijwillig TOM-maatje. Daardoor is het gelijk een mooie dagbestedingsactiviteit en leren zij andere mensen uit de wijk kennen.”

In gesprek met VWS

Het op grote schaal uitvoeren van effectieve valpreventieactiviteiten voor ouderen is essentieel om de druk op de zorg te verminderen. Het kabinet heeft deze maatregel daarom ook opgenomen in het regeerakkoord. Een delegatie van VWS bezocht het Huis van de Wijk in Het Lage Land om zelf het programma te ervaren. En in gesprek te gaan met de specialisten van het TOM-programma om een goed beeld te krijgen van wat er speelt in de praktijk rondom valpreventie. Hun opgedane kennis nemen zij mee in de plannen om valpreventie landelijk te kunnen implementeren.

Samenwerking

gro-up buurtwerk voert TOM uit in samenwerking met fysiotherapeuten, diëtisten, de gemeente Rotterdam en VeiligheidNL. “Er zijn verschillende groepen actief bezig met de beweegtraining,” vertelt Vincent. “We zijn enorm dankbaar voor onze vrijwilligers en de TOM-maatjes die ondersteunen bij de gezonde lunches en trainingen. Zonder hen was deze opdracht niet zo’n succes geworden.” Zo blijkt: de lokale aanpak van TOM werkt! Ouderen uit de wijk Ommoord blijven binnenkort ook in balans met TOM.