Zo vraag je kinderopvangtoeslag aan

 1. Check of je in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag

Niet elke ouder in Nederland komt in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Je krijgt kinderopvangtoeslag als jij en je (eventuele) partner werken. Daarnaast zijn er een paar uitzonderingssituaties waarin je alsnog in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag:

 1. Check of je een DigiD hebt

Je hebt een DigiD, bestaande uit een gebruikersnaam en wachtwoord, nodig om kinderopvangtoeslag aan te vragen. Heb je geen DigiD? Vraag een DigiD aan. Hiervoor heb je een burgerservicenummer (BSN) nodig, een adres waarmee je staat ingeschreven bij de gemeente en een telefoonnummer. Je ontvangt je DigiD binnen 3 werkdagen via de post.

 1. Activeer je Berichtenbox op MijnOverheid

Alle belangrijke berichten over je kinderopvangtoeslag ontvang je in je Berichtenbox op MijnOverheid. Je activeert je Berichtenbox door op Mijnoverheid in te loggen met je DigiD.

gro-up Zo Vraag Je Kinderopvangtoeslag Aan

 1. Pak de plaatsingsovereenkomst of een factuur van je kinderopvang erbij

Om kinderopvangtoeslag aan te vragen, moet je deze dingen over de kinderopvang weten:

 • De naam en het adres van de kinderopvang
 • Registratienummer uit het Landelijk Register Kinderopvang (LRK)
 • Het aantal opvanguren per hele opvangmaand
 • De kosten van van de opvang (uurtarief)

Deze informatie vind je op de plaatsingsovereenkomst en op de facturen van je kinderopvang. Gaat je kind naar een kinderopvang van gro-up en heb je er vragen over? Dan kun je contact met ons opnemen.

 1. Check je inkomen

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt, hangt af van jouw salaris en het salaris van je (eventuele) partner. De belastingdienst gaat daarbij uit van je zogenaamde toetsingsinkomen. Check je toetsingsinkomen dus voordat je de kinderopvangtoeslag aanvraagt.

 1. Doe de aanvraag

Als je alle voorgaande stappen hebt doorlopen, kun je je aanvraag doen. Zo doe je de aanvraag:

 1. Log in op Mijn Toeslagen met je DigiD
 2. Klik in het overzicht onder 'Kinderopvangtoeslag' op 'Aanvragen'
 3. Beantwoord alle vragen
 4. Klik als je alle vragen hebt beantwoord op 'Akkoord en verzenden'

Je hebt je aanvraag nu gedaan. Binnen 5 weken krijg je een bericht in je Berichtenbox.

Veelgestelde vragen

Wat is kinderopvangtoeslag?

In Nederland wordt in veel gevallen een deel van de kosten voor kinderopvang door de overheid betaald. Dat deel noemen we kinderopvangtoeslag.

Wat kost kinderopvang mij?

Wat de kinderopvang jou uiteindelijk kost, hangt af van de hoogte van je kinderopvangtoeslag. Die hoogte wordt bepaald op basis van je inkomen. Ook het aantal uur dat je kind per maand naar de opvang gaat en het uurtarief van de opvang hebben invloed op de uiteindelijke kosten. Lees meer over de kosten voor kinderopvang of bereken direct wat kinderopvang in jouw situatie kost met onze rekentool.

Mijn inkomen is veranderd, wat nu?

Krijg je kinderopvangtoeslag en verandert je inkomen? Dan moet je dit doorgeven aan de Belastingdienst. Dit heeft invloed op hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt. Door het op tijd door te geven, voorkom je dat je op een later moment geld moet terugbetalen.