Feyenoord geeft training aan Oekraïense kinderen

Bezoek Oekraïense Opvangkinderen Feyenoord (1)

Een sportieve dag voor Oekraïense kinderen.

Op woensdag 15 maart vertrokken Oekraïense kinderen met een bus vanuit de opvanglocatie Woerden naar het Zuiderpark in Rotterdam. In samenwerking met gro-up buurtwerk en Feyenoord Foundation stond er een leuke sportieve dag op het programma voor deze groep kinderen.

Samen met de trainers werkten de kinderen verschillende oefenvormen af en werd er samen gevoetbald. “Oekraïense kinderen komen hierdoor op een andere manier in aanraking met sport,” vertelt Thymo Kamu van gro-up buurtwerk. “In Oekraïne heb je veel minder sportverenigingen dan in Nederland.” Thymo ondersteunt Oekraïense vluchtelingen in de gemeentelijke opvanglocaties in Woerden en Oudewater. Zijn doel is om meer kinderen in beweging te krijgen. Daarom wil hij ouders meer in contact te brengen bij verenigingen. Zo wordt sport ook toegankelijk voor Oekraïense kinderen en krijgen zij de kans om hierin het mooiste uit zichzelf te halen. Deze training draagt daaraan bij. “De kinderen hebben een onvergetelijke dag en zijn lekker in beweging.”

Oekraïense kinderen komen hierdoor op een andere manier in aanraking met sport.

Thymo Kamu gro-up buurtwerk

Gebarentaal

De taalbarrière is geen probleem: “Voor voetbal heb je eigenlijk geen taal nodig,” vertelt een van de trainers van Feyenoord Foundation. “De oefening laten we aan de kinderen zien. Dit doen we voor. En ‘tegen de bal schoppen’ is een gebaar dat je snel begrijpt. Dan gaat het eigenlijk vanzelf. En als de Oekraïense kinderen het niet begrijpen, zijn er ouders op het veld die uitleg geven.”

gro-up Oekraïense kinderen trainen met Feyenoord

Dankbaarheid

gro-up buurtwerk ondersteunt Oekraïners bij opvangvoorziening en sociale vraagstukken. Gezinnen worden geholpen met de inschrijving bij de huisarts. Kinderen gaan naar school. Maar denk ook aan de belastingaangifte. Thymo Kamu vertelt dat de meesten inmiddels gesetteld zijn. “Dan is de volgende stap: waar loop je tegenaan? En wat heb je nog nodig? De mensen zijn naderhand zo ontzettend dankbaar. Dat vind ik mooi.”