Veelgestelde vragen rondom jeugdhulp

Hier beantwoorden we zoveel mogelijk vragen over jeugdhulp bij gro-up.

Vragen over wat jeugdhulp is

Wat is jeugdhulp?

Jeugdhulp is hulp voor kinderen en jongeren (tot 18 jaar) waarvan een huisarts, het wijkteam of medisch specialist aangeven dat ze een extra zetje kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld bij autisme, ADHD, hechtingsproblematiek, gedragsproblemen, prikkelverwerking, concentratieproblemen, driftbuien. Maar ook als er geen diagnose is.

Wat is het verschil tussen jeugdhulp en jeugdzorg?

Jeugdzorg is de overkoepelende term voor verschillende soorten hulp aan kinderen en jongeren. Waaronder jeugdhulp. Bij jeugdhulp van gro-up word je niet uit huis geplaatst. Wel helpen wij uit huis geplaatste kinderen.

Wat is ambulante jeugdhulp?

Ambulante jeugdhulp betekent dat we hulp aanbieden waar die nodig is. Niet op een vaste locatie, maar in de vertrouwde omgeving van het kind of de jongere. gro-up komt naar je toe. Thuis, op school, op de (sport)vereniging.

Vragen over het aanbod van gro-up

Welke soorten jeugdhulp heeft gro-up?

gro-up biedt zowel ambulante jeugdhulp als jeugdhulp op locatie. Voor kinderen, jongeren en ouders. Het kan per regio en zelfs per gemeente verschillen welke jeugdhulp we precies aanbieden.

Is er ook jeugdhulp op locatie?

gro-up biedt zowel ambulante jeugdhulp als jeugdhulp op locatie. Voor kinderen, jongeren en ouders. Het kan per regio en zelfs per gemeente verschillen welke jeugdhulp we precies aanbieden.

Biedt gro-up jeugdhulp in mijn gemeente?

Iedere gemeente is zelf verantwoordelijk om jeugdhulp aan te bieden en kiest zelf de partij die dat mag doen. gro-up biedt jeugd- en opvoedhulp aan in: Bodegraven-Reeuwijk, Delft, Gouda, Krimpenerwaard, Lansingerland, Leidschendam-Voorburg, Maassluis, Midden-Delfland, Montfoort, Oude Water, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk, Ronde Venen, Rotterdam, Schiedam, Vlaardingen, Waddinxveen, Wassenaar, Westland, Woerden, Zoetermeer, Zuidplas.

Kan ik naar een andere gemeente voor jeugdhulp?

Nee, in Nederland betaalt de gemeente de jeugdhulp van zijn inwoners. Je kunt dus niet zelf voor jeugdhulp betalen. Een andere gemeente zal niet voor jouw jeugdhulp betalen. Je kunt dus alleen de jeugdhulp krijgen die wordt aangeboden in jouw gemeente. Vragen? Neem contact op met jouw gemeente voor het aanbod.

Vragen over aanmelden voor jeugdhulp

Hoe meld ik mijn kind aan voor jeugdhulp van gro-up?

Aanmelden kan door dit formulier in te vullen. Omdat je een verwijsbrief nodig hebt van het jeugd- of wijkteam van de gemeente, je huisarts of een medisch specialist, kunnen zij je ook aanmelden. Jongeren vanaf zestien jaar mogen zichzelf (laten) aanmelden.

In de stad Den Haag verzorgen Kracht en rondomJou alle jeugdhulp. Als je je (kind) wilt aanmelden voor jeugdhulp in Den Haag kan dit via de website van rondomJou. Daar wordt bepaald welke partij het beste bij je past. Dat kan gro-up jeugdhulp zijn.

Heb ik een verwijzing nodig?

Ja, je kan onze jeugdhulp alleen afnemen met een verwijsbrief. Maar je kan ook eerst het aanmeldformulier invullen en dan de verwijsbrief regelen.

Is er een wachttijd?

Meestal niet. We willen graag zo snel mogelijk helpen. Wel kan de wachttijd variëren per gemeente en per moment. Wil je weten wat nu de wachttijd is? Bel dan met onze zorgadministratie op 010 – 286 27 69.

Vragen van verwijzers

Waar kan ik productcodes vinden als verwijzer?

De productcodes verschillen per regio. Je vindt de productcode van jouw regio hier.

Vragen over het vaccinatiebeleid

Algemeen uitgangspunt gro-up over vaccinaties

gro-up is er voor alle kinderen die wij met onze expertise goed kunnen bedienen. Ook kinderen en medewerkers die niet volledig zijn gevaccineerd, zijn welkom bij onze organisatie. De keuze om een kind wel of niet te laten vaccineren is de verantwoordelijkheid van de ouder. Wij gaan er daarom van uit dat elke ouder zich bewust is van de risico’s die het wel of niet inenten met zich meebrengt voor het kind.

Waarom heeft Nederland te maken met een dalende vaccinatiegraad?

Er geldt in Nederland geen wettelijke vaccinatieplicht voor (bepaalde vormen van) infectieziektes. De grondrechten op onaantastbaarheid van het lichaam en (het recht op) vrijheid van religie en levensovertuiging, zoals vastgelegd in de Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), brengen met zich mee dat ouders en medewerkers in beginsel recht hebben op een vrije keuze om hun kind dan wel zichzelf al dan niet te laten vaccineren. Waar voorheen het overgrote deel van de bevolking zich liet vaccineren, zijn er de laatste jaren meer mensen die dit om uiteenlopende redenen niet meer willen. Daardoor is de vaccinatiegraad inmiddels kritiek geworden en keren ernstige (kinder)ziekten terug.

Mag gro-up kinderen weigeren die niet deelnemen aan het rijksvaccinatieprogramma?

Voor jeugdhulp is er geen landelijke richtlijn. Scholen mogen vanwege de leerplicht niet-gevaccineerde kinderen niet-weigeren. gro-up mag ouders wel vragen of hun kind is ingeënt volgens het rijksvaccinatieprogramma. Maar een ouder is niet verplicht daar antwoord op te geven. Het is daarom niet mogelijk om een betrouwbare vaccinatiegraad op de locaties te bepalen. Een toelatingsbeleid voeren is daarom niet mogelijk.

Hoe handelt gro-up op het moment dat er een uitbraak van een infectieziekte is?

gro-up volgt het beleid en advies van het RIVM. Als er sprake is van een uitbraak van een infectieziekte die niet binnen het rijksvaccinatieprogramma valt of een besmettelijke ziekte die wel is opgenomen in het rijksvaccinatieprogramma, volgen we altijd de adviezen van de GGD en het RIVM op. Dit zou bij een grotere uitbraak kunnen leiden tot een tijdelijke sluiting van een groep en/of locatie.

Mag gro-up van kinderen en/of medewerkers de gegevens registreren?

Het vastleggen van informatie waaruit volgt of een persoon wel/niet gevaccineerd is, is niet toegestaan op grond van de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).

Stel jouw vraag

Staat jouw vraag er niet tussen? Neem contact met ons op, dan beantwoorden we hem voor je.