‘Kom naar Buiten’ bracht buurtbewoners weer bij elkaar

Graffiti Workshop

In de coronaperiode was iedereen veel thuis. Dan ontmoet je weinig anderen. ‘Kom naar Buiten’ bracht Zoetermeerders weer bij elkaar. De verhalen zijn gebundeld in een boek.

Boek

‘Kom naar Buiten’ bracht buurtbewoners weer met elkaar in contact. Als afsluiting van het project is er een boek gemaakt. Het boek laat zien hoeveel mooie initiatieven er tijdens en na de coronaperiode zijn uitgevoerd. Je leest de verhalen die inwoners deelden. Dit laat zien hoeveel veerkracht er in de stad is te vinden. Veerkracht die ook blijkt uit het werk van de wijkregisseurs, de individuele bewoners die ook in het boek staan en uit de verschillende maatschappelijke instanties die enorm hun best hebben gedaan om de periode voor de inwoners zo draaglijk mogelijk te maken.

‘Kom naar Buiten’

De coronamaatregelen hadden impact op het dagelijks leven en sociale contacten. De draad weer oppakken bleek voor velen niet eenvoudig. ‘Kom naar Buiten’ is een initiatief van Gemeente Zoetermeer en gro-up buurtwerk. Om vitale en kwetsbare bewoners weer in verbinding met elkaar te brengen. Terug naar het normaal. Met meer bewoners en sterker dan daarvoor. ‘Kom naar Buiten’ deed dat door met de bus en activiteiten aan te sluiten op verschillende evenementen in de Zoetemeerse wijken.

Ontmoeten, luisteren en verbinden

Maak een praatje en heb aandacht voor elkaar. Dat was het doel van ‘Kom naar Buiten’. “Het steunen van initiatiefnemers zorgde voor contact en een fijne plek in de wijk”, vertelt Anya van Hees, teamleider buurtwerk. “Door aandacht te hebben voor elkaar en te ondersteunen waar nodig. Help elkaar waar mogelijk. Zorg voor elkaar. Want samen maken we de wijk.”

gro-up volwassenen op een podium

Kom naar buiten en ontmoet elkaar.

Anya van Hees

Feestelijke afsluiting

Het ‘Kom naar Buiten’-project is feestelijk afgesloten met een diner voor alle betrokkenen en initiatiefnemers van de meer dan 40 activiteiten waar ‘Kom naar Buiten’ bij aansloot. Een mooie terugblik op alle evenementen. Als dank overhandigde de burgemeester Michel Bezuijen van Zoetermeer de geïnterviewden persoonlijk het boekje met daarbij een exemplaar. Het was een avond vol ontmoetingen. Met een heerlijke maaltijd bereid door de Participatie Keuken.