Hoe je om kunt gaan met schermtijd

Hoe je om kunt gaan met schermtijd tijdens de vakantie

Gebruik onze handige afsprakenposter

Schermtijd voor kinderen

Er zijn een aantal verleidingen die we allemaal niet kunnen weerstaan. De volgende aflevering van die Netflix-serie, dat laatste stukje taart en het telefoonscherm. Maar zoals met alles: je wil je kind helpen het beter te doen dan jij. Dus hoe help je je kind wél om diens schermtijd te beperken? Wat helpt is om wat afspraken te maken. Zo is voor je kind duidelijk wat wel en niet mag.

De afsprakenposter

Nou weten wij ook: het is makkelijk om afspraken te maken, het is een stuk moeilijker om je eraan te houden. Het helpt als je de afspraken visueel maakt. Zo heb je als ouder letterlijk iets om op te wijzen als je kind toch écht nog even level 83 van die game moet afmaken.

gro-up Afsprakenposter voor mediagebruik

Daarom hebben we een speciale afsprakenposter gemaakt. Het idee is heel simpel: je print de poster, je gaat samen met je kind om tafel en samen zetten jullie er duidelijke afspraken op. Daarna hang je de poster op een plek waar iedereen ‘m goed kan zien.

Onze afspraken

We hebben wat collega’s binnen gro-up eens gevraagd welke afspraken zij met hun kinderen over schermtijd hebben gemaakt. Onze mediawijsheidexpert Andrea Kramp heeft een fijne tip voor alle ouders:

“Op vrije dagen of in de vakantie is wat extra schermtijd echt niet erg! Maar blijf rekening houden met de zithouding en de ogen. Makkelijk om te onthouden is de 20-20-2 regel. Na 20 minuten een activiteit dichtbij de ogen gedaan te hebben (een scherm, een boek, kleuren) kijk je 20 seconden naar buiten en elke dag speel je minimaal 2 uur lekker buiten.“

Speel naast de schermtijd elke dag minimaal 2 uur lekker buiten

En zo kwamen er nog een paar interessante tips en afspraken van collega’s voorbij:

  • "Wij hebben een schermzone in huis. Dat betekent dat de kinderen alleen in het televisiehoekje op hun scherm mogen.”
  • “Hoe lang mijn kinderen op een scherm mogen, hangt bij ons af van de hoeveelheid regen die voorspeld is. 1 millimeter betekent een uur, 3 millimeter 3 uur en geen regen betekent geen scherm. Zeker als het lekker weer is, wil ik hen stimuleren om naar buiten te gaan.”
  • “Mijn kind draagt een stappenteller en tegenover elke duizend stappen staat tien minuten schermtijd. Ze gaat supervaak naar buiten om actief te zijn, en puntje bij paaltje blijft ze dan veel langer dan gepland omdat het buiten toch wel heel leuk is.”
  • “Mijn kinderen mogen elke dag precies even lang op hun scherm als ik op de mijne. Door op de app Schermtijd te kijken, weet ik precies hoeveel dat is Bijkomend voordeel is dat ik ook veel minder op m’n smartphone zit.”
  • “Schermtijd mag bij ons tussen 13:00 en 15:00 uur . Dan is de zon op z’n sterkst, dus vind ik het sowieso fijn als de kinderen even binnen zijn.”

Hopelijk hebben jullie er iets aan en lukt het om goede afspraken te maken. En vergeet niet: schermtijd kan ook leuk zijn. Dus kijk af en toe ook samen iets leuks. Heel gezellig!