ModderDag 2023: zo leuk en leerzaam is rollen door de modder

gro-up ModderDag peuter met handen in de modder

Met ModderDag 2023 leren kinderen hoe modder voelt. Wij delen 7 modderige activiteiten.

ModderDag 2023

Op 29 juni is het ModderDag! Een dag die in het teken staat van modder en vies worden. gro-up doet ieder jaar mee. Op alle kinderopvanglocaties krijgen kinderen de ruimte om modder te maken, ontdekken en beleven. Kinderen leren op deze dag heel veel. Hoe modder voelt, ruikt en eruitziet. Maar ook wat je er allemaal mee kunt doen.

Modder voelen, ruiken en zien

Modder kun je beetpakken en voelen. En hoe ruikt het? Met alle zintuigen ervaren kinderen modder. Ook door de modder lopen, stampen en erin graven stimuleert de sensorische ontwikkeling van kinderen. Op deze manier leren ze zelf de natuur ontdekken. En je peuter ziet hoe zand in modder veranderd als je er water aan toevoegt.

Spelen met modder

Spelen in de modder is een fysieke activiteit die de motoriek van kinderen stimuleert. Waarbij ze scheppen en springen in de modder. Maak zelf modder. Vul een emmer met zand en giet er water bij. Is het al waterige modder? De beste modder krijg je door goed te roeren!

gro-up kinderen spelen met modder op ModderDag

Moddercreaties

Met modder kan je lekker kliederen, maar ook iets moois maken. Kinderen gebruiken hun verbeelding om moddercreaties te bedenken. Dat stimuleert creatief denken. Mien, locatiemanager van gro-up kinderopvang vertelt hierover dat kinderen van de buitenschoolse opvang (BSO) een dorp van zand en modder bouwden. “Alsof je een zandkasteel bouwt, maar dan veel groter. Zand valt natuurlijk snel uit elkaar, met modder kan je dat stucen. Dat vergt wel een goed plan. De kinderen werden dus ware architecten. Op zo’n ModderDag kan je dus heel wat leren.”

7 modderige activiteiten

En daarbij mag je lekker vies worden!

  1. Maak moddertaarten: Richt een modderkeuken in waar je kind zijn/haar eigen lekkernijen kunnen kan makken. Met kommetjes, pannen, lepels en ander keukengerei. Kook een moddersoepje of bak een moddertaart. Een fantasierijke speelactiviteit die hun verbeelding stimuleert. Buiten liggen materialen voor het oprapen. Gebruik bloemetjes als garnering, takjes als kruiden of stenen als decoratie.
  2. Glij over een modderbaan: Maak een stormbaan door vuilniszakken aan elkaar te verbinden. Leg er een modderige ondergrond op en glijden maar!
  3. Bouw modderkastelen: Roer water en zand door elkaar tot je modder hebt. Daar kun je stevige bouwwerken mee maken! Maak gebruik van emmers, schopjes en andere gereedschappen om vorm te geven aan de modder. Een leuke manier voor kinderen om buiten te spelen en hun creativiteit te gebruiken.
  4. Speel in een modderbad: Als het weer het toelaat, kunnen kinderen plezier hebben met een modderbad. Bul een opblaasbaar zwembad met water en modder. Laat je kind erin spelen en zichzelf bedekken met modder.
  5. Loop over een blotenvoetenpad: Leg verschillende materialen naast elkaar, zoals modder, gras en takjes. Door hier doorheen te lopen voelt je kind steeds wat anders. En leert je kind de structuren van de ondergronden.
  6. Schilder met modder: Leg een groot vel papier neer. Ga met je handen of voeten in de modder en zet deze op papier. Tada, je eigen modderkunstwerk!
  7. Maak moddersporen: Experimenteer met het maken van sporen in de modder. Gebruik speelgoedvoertuigen, dierenfiguren of je eigen handen om een afdruk achter te laten in de modder. Voor je kind is het leerzaam om de verschillende patronen en vormen te verkennen.

Of gewoon een beetje aanmodderen, dat kan ook!