Vijf keer groen doen

gro-up kind scheidt afval met volwassene

Grote kans dat je deze dingen al doet voor een leefbare planeet voor je kinderen.

gro-up

5 juni is het Wereldmillieudag. Een dag die al 50 jaar bestaat. Maar goed ook, want 45 procent van de jongeren maakt zich zorgen om het klimaat. Grote kans dat jouw kinderen zich ook afvragen hoe de planeet er uitziet als zij oud zijn. Met onze top 5 groen doen kan je gemakkelijk een kleine bijdrage leveren om de wereld goed achter te laten voor je kinderen en kleinkinderen. Sommige tips doe je vast al wel eens. Maar we helpen je graag herinneren hoe goed je al bezig bent! Super gemakkelijk, maar het heeft zeker impact.

  1. Koop tweedehands kleding

Heb je een kind dat graag vies wordt? Dan koop je vast wel eens tweedehands kleding. Een verstandige keuze. Het kopen van tweedehands kleding verlengt de levensduur van het product. Hoe vaker eren kledingstuk gedragen wordt, hoe minder kleding gemaakt hoeft te worden. Kleding heeft een schadelijk productieproces. Qua CO-2 uitstoot en water verbruik. Met deze tip kan je kind lekker ravotten en hij past perfect bij groen doen. Bovendien: hoe meer mensen tweedehands kleding kopen, hoe meer mensen het gaan aanbieden. En zo is er ook steeds leukere tweedehands kleding te vinden. Dus geef je garderobe door!

gro-up meisjes verstoppen zich tussen kledingrek

  1. Hervul je waterfles

Super simpel: doe een hervulbare waterfles in de schooltas van je kind. Zo kan hij/zij hem zelf bijvullen. Dit scheelt veel geld en is goed voor het milieu. Elke dag komen er namelijk 8 miljoen stukken plastic in de oceaan. Je lees het goed, 8 miljoen stuks plastic per dag!! Dit is een bedreiging voor het zeeleven. En voor jou. Want de plastic deeltjes komen terecht in de buik van de vis en die vis komt later op jouw bord. Dus pak de hervulbare waterfles erbij en doe groen!

  1. Pak de fiets

Breng jij je je kinderen vaker met de fiets naar school of sport. Goed bezig! Fietsen is namelijk zoveel beter dan de auto of scooter pakken. De fiets stoot namelijk geen CO-2 uit. Bij de productie van een fiets komt wel wat CO-2 vrij, maar dit weegt niet op tegen het gebruik maken van een auto of scooter. Daarnaast is fietsen gezond voor je lichaam en geest! Dus verspreid geen ongezonde uitlaatgassen en breng en haal je kinderen dagelijks op de fiets.

Wist je namelijk dat voor een kilogram rundvlees 15.000 liter water nodig is?

  1. Eet een dagje vegetarisch.

Doe je wel eens samen boodschappen met je kinderen? Koop dan samen ook vegetarische producten. Wist je namelijk dat voor een kilogram rundvlees 15.000 liter water nodig is? En voor een kilogram vegetarisch gehakt maar 46 liter water!? Daarnaast wordt ook veel CO-2 uitgestoten voordat het stukje vlees op je bord ligt! Tegenwoordig zijn er heerlijke vleesvervangers te koop. Net zo lekker, maar beter voor het klimaat. Wat denk je van woensdag vegetarische gehaktdag?

gro-up kind scheidt afval met volwassene

  1. Scheid je afval

Glas in de glasbak, papier in de oudpapierbak. Een leuk spelletje om te leren aan je opgroeiende kind. Afval scheiden is erg goed voor het milieu! Onze buurtwerker Lenny uit Zoetermeer vertelde dat zij dit ook sinds kort op locatie doen! Goed bezig!

Zo dit was ‘m dan! Onze top 5 groen doen! Super laagdrempelig, gemakkelijk te doen en toch een goede impact voor het klimaat. Je steentje bijdragen als gezin voor een beter milieu is dus helemaal niet lastig! Welke tip heeft jou geïnspireerd?