Waarom huilt mijn baby?

Waarom Huilt Mijn Baby

8 mogelijke redenen waarom je baby huilt

Waarom huilt mijn baby?

Waarom huilt mijn baby: huilen is een van de manieren waarop baby’s communiceren. Om aan te geven dat hij iets nodig heeft of zich ongemakkelijk voelt. Aan ons als volwassenen de taak om de signalen van je baby te leren begrijpen.

Waarom je baby huilt

Huilen is voor baby’s een manier van communicatie. Het is hun manier om aan te geven dat ze iets nodig hebben. Of dat ze zich niet op hun gemak voelen. Je baby kan bijvoorbeeld honger hebben, moe zijn, het te warm of koud of een vieze luier hebben. Het kan ook een manier zijn om aan te geven dat hij behoefte heeft aan jouw nabijheid en aandacht.

8 redenen waarom je baby huilt

In de eerste weken met je baby leer je geleidelijk aan de verschillende huilgeluiden beter herkennen. Dat is fijn, want daardoor kan je inspelen op wat je kindje nodig. Hier zijn acht mogelijke redenen waarom je baby huilt:

Waarom Je Baby Huilt

  1. Je baby heeft buikkrampjes

In de eerste weken hebben alle baby’s last van buikkrampjes. Rond 6 weken na de geboorte bereiken de krampjes een piek. Daarna neemt dit langzaam weer af. Je kan de buikkrampjes herkennen aan een haast ontroostbare baby, die tijdens het huilen veel zijn beentjes strekt en vuisten balt.

  1. Je baby heeft een vieze luier

Een vieze luier kan erg oncomfortabel zijn voor je baby. Heel begrijpelijk dat hij dan begint met huilen. Je kunt dit voorkomen door regelmatig te controleren of je baby een schone luier nodig heeft.

  1. Je baby heeft honger

Elke baby zal onrustig worden wanneer hij honger heeft. In zo’n geval kun je de fles of borstvoeding geven om te zien of het huilen over gaat. Als het honger was, zal je baby vaak snel weer tevreden zijn. En kun je weer genieten van een vrolijk gezichtje. Heeft je baby al een langere tijd gehuild? Dan kan het helpen om hem eerst rustig te krijgen, zodat ook het drinken beter gaat.

  1. Je baby wil jouw nabijheid

Een baby kan ook huilen omdat hij simpelweg jouw nabijheid nodig heeft. Als je net de luier van je kleintje hebt verschoond of hem de fles hebt gegeven, neem dan ook even de tijd om hem extra aandacht en knuffels geven. Je vertrouwde geur, je hartslag en je stem hebben vaak een rustgevend effect op je baby. En wist je dat warmte en liefde net zo belangrijk zijn om te groeien als voeding?

  1. Je baby heeft het te warm of koud

Een baby kan nog niet aangeven dat hij het te warm heeft. Ook kan hij zijn dekentje nog niet wegduwen. Je baby kan dan onrustig worden of beginnen met huilen. Voel met de bovenkant van je vingers aan het achterkant van het nekje van je kindje. Dat is de beste graadmeter. Voelt het nekje lauw aan? Dan heeft de baby het aangenaam.

  1. Je baby's eerste tandjes komen door

Huilt je baby meer dan normaal? Dan kan het mogelijk zijn dat zijn eerste tandjes doorkomen. Dit gebeurt bij 4 tot 7 maanden. Je baby kan wat onrustiger zijn en minder goed slapen. Vaak gaat het doorkomen van tanden gepaard met een lichte verhoging of koorts.

"Als je baby zich niet lekker voelt, kromt hij vaak zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. "

  1. Je baby voelt zich niet lekker

Als je baby ziek of verkouden is, kan hij dit aan je laten merken door (meer) te huilen. Aan zijn lichaamstaal kun je aflezen hoe hij zich voelt. Als hij zich niet lekker voelt, kromt hij vaak zijn lijfje en trekt hij zijn beentjes op. Vaak hebben baby’s dan ook nog meer behoefte aan jou dichtbij.

  1. Je baby is moe

Bij baby’s komt vermoeidheid vaak tot uiting in huilbuien. Als een baby moe begint te worden, vertoont hij eerst tekenen zoals gapen en wegkijken voordat het huilen begint. Op dat moment is het een goed idee om je kleintje naar bed te brengen. En te proberen hem ontspannen en rustig in slaap te laten vallen, zonder tranen.

Vraag steun in je omgeving

Er zijn momenten waarop niets lijkt te helpen. Je kunt je radeloos voelen als je baby voortdurend huilt. Probeer altijd rustig te blijven. Zoek steun bij andere ouders in je omgeving, of bij vrienden en familie. Je kunt overwegen om iemand te vragen op te passen, zodat je even tot rust kan komen. Daarnaast kun je altijd contact opnemen met de pedagogisch medewerker van de kinderopvang of het consultatiebureau. Samen kunnen jullie bespreken waarom je baby veel huilt. En hoe je hier het beste mee kunt omgaan.

Een comfortabele baby huilt minder

Alle baby’s huilen. Dat is heel normaal. Door je baby te troosten. En te knuffelen. Voelt je baby zich goed. Baby’s die zich goed voelen, huilen over het algemeen minder. Zorg voor rust en regelmaat. Met vaste plekjes in huis en vaste slaaptijden. Minimaliseer prikkels.

Hopelijk helpen deze tips om het huilen van je baby te begrijpen. En vergeet niet te genieten van je baby. Voor je het weet is je kind groot.