Opvoedtips voor kinderen; om het nog leuker te maken!

gro-up volwassene vader tilt peuter op

Het thema van de Week van de Opvoeding 2022: Samen delen, samen weten. Een mooi moment om wat opvoedtips met je te delen.

Opvoeden

Opvoeden is een bijzondere en mooie taak. Maar het kan ook ingewikkeld zijn. Daarom geven wij je opvoedtips. Hoe maak je opvoeden makkelijker en leuker voor jou en je kinderen? Tegenstrijdige wensen en behoeften kunnen een uitdaging zijn. Er bestaat geen uitgewerkt stappenplan voor een geslaagde opvoeding. Ieder kind en iedere ouder zijn weer anders.

Een spiegel

Hoe je je kinderen opvoedt heeft vaak te maken met hoe je zelf bent opgevoed. Je neemt patronen mee. Of je doet het bewust anders. Je hebt vaak een of meerdere doelen voor ogen, want je wilt het goed doen. Je kind heeft wel eens wensen die niet rijmen met jouw doelen. Jij denkt op langere termijn en je kind wil iets op dit moment. Opvoeden is telkens bijstellen, afwegen en …. Een enorme spiegel!

gro-up jongetje kijkt in de spiegel hoe sterk hij is

Je kind heeft wel eens wensen die niet rijmen met jouw doelen. Jij denkt op langere termijn en je kind wil iets op dit moment. Opvoeden is telkens bijstellen, afwegen en …. Een enorme spiegel!

gro-up volwassenen ouders lezen boekje voor aan hun kind

Zo maak je je kind opvoeden nóg leuker:

  • Geef oprechte aandacht als je contact hebt met je kind. Zo voelt je kind zich gehoord en gezien. Dat draagt bij aan de ontwikkeling van zijn gevoel van eigenwaarde.
  • Geef zelf het goede voorbeeld. Bijvoorbeeld door rustig te blijven en je stem niet te verheffen. Je wilt immers niet dat kinderen tegen je gillen.
  • Geef je kind ook aandacht in de vorm van een knuffel, knipoog, aai over de bol wanneer het hier niet om vraagt en los van wat je kind doet. Zo voelt je kind zich gewaardeerd als mens.
  • Laat merken dat je het leuk vindt om met je kinderen tijd door te brengen. Ga op zoek naar activiteiten die jullie allebei leuk vinden.
  • Ga mee in het enthousiasme en de verwondering van je kind. Dat brengt jou en je kind samen. Samen kleuren, een spel doen of genieten van de natuur. Vertel je kind ook dat je er zo van geniet om dingen samen te doen.
  • Zorg voor heldere regels en structuur in je gezin. Dat brengt rust en veiligheid. Iedereen weet waar hij/zij aan toe is.
  • Draag samen zorg voor het reilen en zeilen in het gezin. Geef je kind taakjes die bij de leeftijd passen.
  • Je kunt nooit teveel samen lachen. Dus laat humor een rode draad zijn in de opvoeding.
  • Ga vooral veel naar buiten. Bewegen is gezond. In de natuur kun je ontspannen en veel beleven. Buiten zijn geeft je gezin letterlijk lucht. En voor kinderen is het nooit slecht weer!
  • En tenslotte: zorg ook goed voor jezelf. Weet wat jij nodig hebt om weer op te laden of te ontspannen. Dat mogen je kinderen ook weten. Want dat is een mooie les voor wanneer zij ook weer ouder zijn.

Samen delen, samen weten

Met deze opvoedtips wordt het nog leuker in je gezin. Loop je nog ergens tegenaan? gro-up helpt je kind graag samen met jou. We vangen je kind met liefde op. En zijn er ook voor kinderen, jongeren en gezinnen die hulp nodig hebben bij het opgroeien en opvoeden.