Samen sociaal online

gro-up kinderen smartphone en laptop

De afgelopen jaren zijn we massaal online gegaan. Digitale media geven ons veel plezier en gemak: werken en leren op afstand, praten met familie en vrienden. Maar ons leven in die online wereld staat ook onder druk.

Digitale media bieden plezier en uitdagingen


De afgelopen jaren zijn we massaal online gegaan. Digitale media geven ons veel plezier en gemak: werken en leren op afstand, praten met familie en vrienden. Maar ons leven in die online wereld staat ook onder druk. Waar we via smartphones, tablets en computers voortdurend met elkaar in verbinding staan, is er ook sprake van toenemende polarisatie. Waar alle kennis van de wereld binnen handbereik ligt, maakt een groeiende hoeveelheid desinformatie het moeilijk om te beoordelen wat er waar is. En hoewel we ons online vrij kunnen bewegen, voelt het daar soms niet veilig door haat en cybercriminaliteit.

Mediawijsheid op de BSO


Op de buitenschoolse opvang (BSO) praten we ook vaak met de kinderen over mediawijsheid. Door zelf het goede voorbeeld te geven, open te staan en in gesprek te gaan met de kinderen over hun digitale ervaringen. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de online wereld een fijne plek blijft. Een plek waar we naar elkaars mening luisteren en we onze waarden kunnen naleven. Een plek waar we letten op hoe onze boodschap bij de ander overkomt en elkaar de ruimte geven om anders te denken. Ook een plek waar we elkaar helpen, voor elkaar opkomen en ingrijpen als we zien dat er iets misgaat. Op die manier blijft de online wereld voor iedereen en van iedereen. En groeien we samen ook in de digitale wereld.