Minicongres over hyperbilirubinemie (geelzucht) bij pasgeborenen

gro-up kraamzorg minicongres over hyperbilirubinemie bij pasgeborenen

Op woensdagavond 1 november organiseerde gro-up kraamzorg haar eerste minicongres in het Onderwijscentrum Erasmus MC. Kinderarts-neonatologen van het Erasmus MC Rotterdam en UMC Groningen deelden hun kennis en ervaringen over de signalering van hyperbilirubinemie (geelzucht) bij pasgeborenen.

Minicongres

Het eerste gezamenlijk georganiseerde minicongres was een succes! Tijdens deze avond werd uitvoerig aandacht besteed aan de vroegtijdige opsporing van hyperbilirubinemie (geelzucht). En hoe dit in de praktijk werkt. “Door up-to-date te blijven van de laatste ontwikkelingen over hyperbilirubinemie, zijn kraamverzorgenden in staat om goed te signaleren en hierdoor de juiste zorg te verlenen,” aldus Thea de Visser, adviseur zorgkwaliteit bij gro-up kraamzorg.

Thea de Visser is enthousiast over het gezamenlijk bijwonen van het minicongres met alle kraamverzorgenden en relaties. Ze vertelt: “Het is geweldig dat we op deze manier alle benodigde informatie in één keer ontvangen. Zo kunnen we eenduidig advies geven in de praktijk. Aan zowel kraamvrouwen als elkaar.”

Geelzien bij pasgeborenen herkennen

Ernstig geelzien komt nog (te)veel voor bij pasgeborenen, zo concludeerde Jasper Been, kinderarts-neonatoloog bij het Erasmus MC. Kraamverzorgenden hebben een belangrijke rol in herkenning van hyperbilirubinemie. Zij zien de baby’s dagelijks. Daarom is het belangrijk dat zij weten hoe ze op de juiste manier handelen wanneer dit opgemerkt wordt.

Tijdens het minicongres deelde Jasper Been zijn expertise over het herkennen van geelzien. En waar het belangrijk is om op te letten in de praktijk. Want door de signalen vroegtijdig te herkennen, kan er eerder hulp geboden worden.

Een mogelijk advies om geelzucht te verminderen is om de baby voor het raam te leggen. Dit is achterhaald. Jasper Been legde uit: “Daglicht op zichzelf is geen behandeling voor hyperbilirubinemie. Fototherapie wel. Bij daglicht kan je wel goed zien of de huid gelig is. Twijfel je? Overleg dan altijd met de verloskundige.”

Author
kinderarts-neonatoloog Erasmus MC Jasper Been

Daglicht op zichzelf is geen behandeling voor hyperbilirubinemie. Maar als je de baby goed bekijkt bij daglicht, kan je goed zien of de huid gelig is.

Daarna adviseerde kinderarts-neonatoloog Christian Hulzebos, van het UMC Groningen, de kraamverzorgenden over het inschakelen van de verloskundige wanneer zij zich zorgen maken over geelzucht. Samen kan je vooraf kansen bekijken en bespreken. Hierdoor kan er bijtijds actie ondernomen worden.

gro-up kraamzorg minicongres demonstratie van de BiliCocoon® Nest
Demonstratie van de BiliCocoon® Nest door Lauren Westenberg en Jesse Spaan, arts-onderzoekers aan het Erasmus MC.

Verbeteren van de zorg rondom geelzien

Lauren Westenberg, arts-onderzoeker aan het Erasmus MC en UMC Groningen deelde onderzoeksresultaten. En sprak over recentste ontwikkelingen in de herkenning én behandeling van hyperbilirubinemie.

Met het speciale matrasje, de BiliCocoon® Nest, kunnen baby’s met geelzucht nu ook thuis worden behandeld. Dit is een blanket voor fototherapie. Lauren Westenberg presenteerde ook Picterus, een app in ontwikkeling die zal helpen om hyperbilirubinemie te bepalen. Met behulp van een kalibratiekaart en de app wordt het bilirubinegehalte van pasgeborenen gemeten. Deze meting is eenvoudig uit te voeren. Door simpelweg een foto te maken! De aanwezigen tijdens het minicongres waren erg onder de indruk.

De opgedane kennis zal in de praktijk worden toegepast. Volgend jaar zijn we van plan een vervolg te organiseren, waar Lauren Westenberg opnieuw de laatste ontwikkelingen zal delen. Tegen die tijd bestaat de kans dat de nieuwe app in de praktijk kan worden ingezet. Een mooi vooruitzicht!