Wat is kraamzorg?

Wat is kraamzorg?

Voor een moeder en haar pasgeboren kind is kraamzorg vaak meer dan welkom. Na de geboorte van je eerste baby komen die paar extra handen en een flinke dosis kennis goed van pas. Maar ben je eigenlijk verplicht om je in te schrijven? Heb je er recht op bij een tweede kind? En wat houdt kraamzorg precies in?

Wat houdt kraamzorg in?

In veel situaties kan kraamzorg van onschatbare waarde zijn. De uitdagingen die een nieuwe baby met zich meebrengt kunnen overweldigend aanvoelen. Ook als het je tweede is. Je handen vol aan de zorg voor je pasgeborene, plus de rest van het gezin. En tegelijkertijd herstellen van de bevalling. Pittig. En die familieleden om op terug te vallen? Dat is niet bij ieder gezin het geval. Ook dan is kraamzorg een uitkomst. Hoe dan ook, met of zonder hobbels op de weg, kraamzorg biedt hulp.

Gelukkig kun je vanaf de bevalling al rekenen op een kraamverzorgende. Of je nu thuis bevalt of in het ziekenhuis, onze kraamverzorgenden zijn er om je te coachen en te ondersteunen. Na de geboorte van je baby komt een kraamverzorgende gemiddeld acht dagen over de vloer. Dat kan meer of minder zijn, afhankelijk van je situatie en wensen. Zo heb je bij een keizersnede of bij het krijgen van een tweeling misschien extra hulp nodig.

Wat doet de kraamverzogende?

In de eerste dagen na je bevalling komt een kraamverzorgende bij je thuis om jou en je baby te verzorgen. Een kraamverzorgende controleert bijvoorbeeld jouw gezondheid en die van je kind. En helpt een handje in het huishouden. Is er extra kraamzorg nodig omdat je bijvoorbeeld niet goed herstelt? Dan schakelt de kraamverzorgende in overleg met jou en de verloskundige die zorg in. Dit alles zodat jouw herstel en de groei van je baby zo goed mogelijk gaan.

Een paar belangrijke taken van een kraamverzorgende zijn:

  • advies geven over borstvoeding en flesvoeding;
  • dagelijks de temperatuur, het gewicht en de ontlasting van je baby in de gaten houden;
  • advies geven en helpen bij het wassen van je baby;
  • jouw bed verschonen en je helpen met douchen;
  • helpen bij taken in huis zoals stofzuigen, maaltijden klaarmaken en de was doen.

Wat je precies kunt verwachten van een kraamverzorgende hangt af van jouw wensen en het aantal uur kraamzorg dat je afneemt. Heb je een specifieke taak in je hoofd? Neem contact met ons op. Dan kijken we er samen naar.

Voor wie is kraamzorg?

Kraamzorg is bedoeld voor alle zwangeren in Nederland en hun gezin. Het maakt niet uit of het je eerste kind is of dat je al ervaring hebt als ouder. Bij iedere zwangerschap heb je er recht op. Soms heeft een gezin bijzondere of extra kraamzorg nodig. Bijvoorbeeld als de baby een tijdje in een couveuse heeft gelegen. Misschien ben je wel zwanger van een tweeling en heb je al een kind rondlopen. Kraamzorg helpt je tijdens deze drukke en veeleisende periode. Hoe fijn is het om iemand te hebben die voor bedtijd Dikkie Dik voorleest aan je peuter, zodat jij je tijd en aandacht kunt besteden aan jouw twee kersverse baby's?

gro-up Wat Is Kraamzorg

Wanneer heb je recht op kraamzorg?

Iedere zwangere in Nederland heeft na de bevalling recht op kraamzorg. In de wet staat dat iedere moeder vanaf de dag van de geboorte recht heeft op minimaal 24 uur kraamzorg, verdeeld over acht dagen. Er is ook een maximum, namelijk 80 uur. Tijdens het intakegesprek bepalen we op basis van jouw wensen en situatie hoeveel uur jij nodig hebt.

Vanuit de basisverzekering krijg je een aantal uur kraamzorg vergoed. Wel betaal je een Wettelijke Eigen Bijdrage (WEB). Hoeveel je vergoed krijgt en wat de kraamzorg kost? Dat verschilt per persoon, per jaar en per verzekering. Als we je verzorgen in een geboorte- of kraamzorghotel ben je 24 uur per dag in handen van onze ervaren kraamverzorgenden. De kosten en de vergoeding zijn dan net iets anders. Een kraamzorghotel heeft veel pluspunten die het overwegen waard zijn. Je verzekert jezelf dag en nacht van de beste zorg. In je kamer staat een extra bed voor je partner of een ander familielid. We verschonen je dekbed en elke dag liggen er verse handdoeken klaar. Over ontbijt, lunch en avondeten hoef je niet na te denken, tenzij je liever zelf eten klaarmaakt. Die combinatie levert flink wat kostbare tijd op voor jezelf en je baby.

Is kraamzorg verplicht?

Kort gezegd: kraamzorg is niet wettelijk verplicht. Je mag dus zelf bepalen of een kraamverzorgende na je bevalling over de vloer komt. Hieronder zie je een paar voordelen van kraamzorg bij gro-up.

  • Bij gro-up kun je kiezen voor zorg in een kraamhotel. Je hebt dan dag en nacht de beste zorg, ruime bezoektijden en comfortabele kamers. Eten en drinken wordt voor je geregeld. Onze kraamhotels vind je in de buurt van het ziekenhuis. Dat maakt de overstap na je bevalling heel makkelijk.
  • Je hebt recht op minimaal 24 uur kraamzorg, maar vaak wordt maar liefst 49 uur kraamzorg vergoed vanuit je basisverzekering. Ook als je kiest voor een geboortehotel.
  • De Wettelijke Eigen Bijdrage betaal je zelf, maar soms wordt de WEB ook vergoed vanuit een aanvullende verzekering. Het maakt niet uit waar je verzekerd bent. Wij werken met alle Nederlandse verzekeraars samen.
  • Onze kraamverzorgenden hebben jarenlange ervaring bij verschillende gezinnen en zijn er om je te helpen bij jullie eerste stappen als gezin. Een pasgeboren kind betekent nieuwe ervaringen. Een kraamverzorgende is er om onzekerheden uit de weg te helpen.
  • Als borstvoeding niet gaat zoals je hoopt, is er een lactatiedeskundige om je te begeleiden.
  • Onze kraamverzorgenden zijn geschoold en officieel bevoegd om een bevalling te assisteren. Ze zijn er zowel thuis als in het ziekenhuis bij.

"Mijn verloskundige en kraamverzorgende gaven mij fijne instructies en werkten goed samen tijdens mijn bevalling. Ik was hierdoor ontspannen. We bleven na de geboorte van mijn zoon nog twee nachtjes extra in GeboorteHotel Haga om uit te rusten. Er was een extra bed beschikbaar zodat mijn partner ook kon blijven slapen.”

Evita

Wanneer aanmelden voor kraamzorg?

Is het iets wat bij je past? Dan is het slim om je op tijd in te schrijven voor kraamzorg. De meeste zwangeren regelen in de eerste drie maanden zwangerschap kraamzorg. Nadat je je aanmeldt, neemt onze zorgconsulent contact met je op. Tijdens een afspraak bij jou thuis bespreken jullie bijvoorbeeld je gezinssituatie, je wensen en het aantal uur kraamzorg dat bij je past.