Inspirerende conferentie over de aanpak van geldzorgen, armoede en schulden

gro-up volwassenen Conferentie Aanpak Geldzorgen

Woensdag 12 april organiseerde het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een conferentie over de aanpak van geldzorgen, armoede en schulden in de Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Organisaties die een rol hebben in de aanpak, gingen daar met elkaar en met mensen die er mee te maken hebben in gesprek.

Afgelopen zomer presenteerde Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, de ‘Aanpak geldzorgen, armoede en schulden’ aan de Tweede Kamer. Een gezamenlijke opgave om het aantal kinderen dat opgroeit in armoede in 2025 te halveren, en om zowel het aantal mensen in armoede als het aantal mensen met problematische schulden te halveren in 2030. Verschillende partners werken samen om dit voor elkaar te krijgen.

Samenwerken en inspireren

Organisaties die een rol hebben in de aanpak van geldzorgen, armoede en schulden kwamen tijdens de conferentie samen en spraken met professionals, uitvoerders en de mensen die het raakt. Het doel was om nog beter samen te werken en om de initiatieven nog beter aan te laten sluiten op het perspectief van mensen.

Tijdens diverse workshops werden succesvolle voorbeelden van bestaande projecten gedeeld. Waaronder het initiatief Gers met Geld, een samenwerkingsproject van Kwadraad en gro-up buurtwerk, dat Rotterdammers met schulden coacht om financieel zelfredzaam te worden.

In een paneldiscussie, waarbij ook minister Carola Schouten, prinses Laurentien en diverse professionals en ervaringsdeskundigen aanwezig waren, werd er meegedacht met welke stappen gemaakt kunnen worden in de uitvoering om de bestrijding van armoede en schulden aan te pakken en de mens hierbij centraal te stellen. Deelnemers die geldzorgen hebben of hadden deelden daarbij hun ervaringen. Het was een mooie en inspirerende gelegenheid om ideeën uit te wisselen.

gro-up volwassenen Conferentie Aanpak Geldzorgen

Organisaties die bijdroegen aan de conferentie

CIIO, CJIB, Divosa, Erasmus Universiteit, Gemeente Utrecht, Kwadraad en gro-up buurtwerk, Hogeschool Utrecht, BZK/ ICTU, Jeugdeducatiefonds, KidsRights, Warm Rotterdam, Landelijke Cliëntenraad, Nationale Ombudsman, No5 foundation, NVVK, Rijksuniversiteit Groningen, Sam& voor alle kinderen, Schuldenknooppunt, Sociaal Werk Nederland, Syncasso, UWV, VNG, 113 Zelfmoordpreventie.