Jongeren denken mee over eigen Jongerenhub in Rotterdam

gro-up buurtwerk kick-off Jongerenhub in Schiebroek

Een plek waar je je talenten kan laten zien en van alles kan organiseren? Dat kan binnenkort bij de Jongerenhub in Rotterdam. Benieuwd hoe het eruit ziet? Wij ook, want dat laten we aan de jongeren over!

De Jongerenhub wordt een eigen plek

De Jongerenhub wordt een eigen plek voor en door jongeren. Ze kunnen er van alles doen. Zingen, dansen of een eigen activiteit opzetten. In Rotterdam zijn er al meerdere geopend. Komend jaar zet gro-up buurtwerk nog meer Jongerenhubs op in verschillende wijken. Een volgende stap in het jongerenwerk van gro-up. Vertellen ook Dje en Tifaney, allebei al vanaf jongs af aan kind aan huis bij gro-up in Schiebroek. ‘Als je ziet hoe ze van alleen pleinactiviteiten, naar samenwerkingen, tot deze hub zijn gegaan met steeds meer kinderen: echt super tof!’ vertelt Tifaney enthousiast. Dje vult aan: ‘Er is een vaste groep van jongerenwerkers hier, die we vanaf het begin af aan kennen. We hebben echt een klik met ze!’

Creëren in stapjes

Het creëren van een Jongerenhub gaat in stapjes. Te beginnen met een feestelijke aftrap. Tijdens die kick-off hangen er posters met ideeën voor de inrichting, per ruimte of activiteit. Jongeren plakken een sticker bij hun favoriet. Als je Dje en Tifaney vraagt waar ze het meeste naar uitkijken om te gaan doen, roepen ze lachend in koor: ‘Het interieur!’ ‘De locatie is echt al opgeknapt, maar nu gaan we het nog helemaal naar onze smaak inrichten. Samen met andere jongeren,’ vult Tifaney aan.

gro-up jeugd denkt mee over eigen Jongerenhub in Schiebroek

Betrokken jongeren

Krystle Stok, teamleider bij gro-up, is erg blij met hoe betrokken de jongeren zijn bij het vormgeven van de hub. ‘Goed om te zien dat jongeren zin hebben om samen met de jongerenwerkers aan de programmering te werken en de hub in te richten. Als je ziet waar de eerste stickers tot nu toe zijn geplakt, hebben we hier binnenkort tapijt liggen, VR-brillen en een disco-toilet!’ vertelt Krystle lachend.

Goed om te zien dat jongeren zin hebben om samen met de jongerenwerkers aan de programmering te werken en de hub in te richten.

Krystle Stok teamleider bij gro-up buurtwerk

In de Jongerenhub kan je jezelf zijn

Een hub moet een plek zijn waar jongeren graag komen. Waar ze zich veilig voelen en waar ze hulp kunnen vragen als dat nodig is. Dan is er het jongerenwerk van gro-up buurtwerk. Ike Westerink, jongerenwerker bij gro-up buurtwerk, ziet het als een plek waar jongeren aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten en waar ze bijvoorbeeld ook huiswerk kunnen maken.

Ike kent veel jongeren in de wijk Hillegersberg-Schiebroek en merkt op dat er best wat gevraagd wordt van deze generatie. ‘Denk aan de prestatiedruk op school. Maar ook de rol die sommigen thuis hebben, in het huishouden of bij de zorg voor iemand. Ze groeien op met social media, waardoor het lastig kan zijn rechtstreeks met iemand contact te zoeken. Zeker als er iets aan de hand is,’ vertelt ze. ‘Daarom is het goed dat ze nu een eigen plek hebben. Waar ze zichzelf kunnen zijn en ook gewoon lol kunnen hebben met elkaar. En ook nog eens zelf hebben ingericht!’

Vier Jongerenhubs

gro-up bouwt dit jaar mee aan jongerenhubs in de Rotterdamse wijken Hillegersberg – Schiebroek, Zevenkamp, Kralingen-Crooswijk, Nesselande en Oosterflank.