Mensen met dementie in gesprek over kunst

gro-up volwassenen Brainframe schilderij

BrainFrame brengt kunst voor mensen met dementie. Gewoon in het Huis van de Wijk. Wat zie ik, wat zie jij?

Wat zie je op het kunstwerk? “Twee mensen samen.”

“Ze drinken en roken.” “Ik zie twee glaasjes.” Wat zouden ze drinken? “Een glaasje cola!” “Maar er staat een fles op tafel.” “Ze zitten in een café.”

Wat zie je nog meer? “Ze hebben het gezellig, want de dame lacht.” “Ze vindt hem wel interessant.” Misschien hebben ze wel hun eerste afspraakje?

“Nou, dat weet het niet. De meneer heeft niet veel aandacht voor haar.” “Ja, want hij kijkt van haar weg!”

Wat zie ik, wat zie jij?

Een wandelgroep vanuit het Huis van de Wijk volgde een workshop van BrainFrame. Samen met hun mantelzorgers. “De kunstwerken zijn een mooie manier om met elkaar in gesprek te raken”, vertelt Joanneke Engel. Het bijzondere van de uitgeleende kunst is dat je deze mag bekijken én aanraken. Dit prikkelt de zintuigen. Wat belangrijk is voor mensen met dementie.

gro-up volwassenen Brianframe kijken naar schilderij

"Wat ziet of voelt iemand? Iedereen ervaart kunst anders."

Joanneke Engel

Bijzondere ontmoetingen

DemenTalent zorgt voor bijzondere ontmoetingen in de wijk. Dat is waar buurtwerk in samenwerking met zorginstelling Aafje zich voor inzetten. De wandelgroep van DemenTalent vertrekt elke woensdagmiddag vanuit het buurthuis. Twee dames gingen altijd samen op pad. Het Huis van de Wijk heeft hen toen aan anderen voorgesteld. Zo is er een mooie vriendschap tussen de wandelaars ontstaan.

BrainFrame

Bij DemenTalent draait het om mensen in hun kracht zetten. Joanneke Engel vertelt: "Wat maakt iemand blij? En wat kan iemand nog wel? BrainFrame laat mensen met dementie genieten van kunst. Via de BrainFrame-app en workshops kunnen bezoekers kunst bezichtigen en er samen over praten. Op deze manier bieden we wijkbewoners kunst laagdrempelig aan. We zijn nieuwsgierig naar hun beleving. De verhalen die verteld worden."