Woerdenaren vierden het kleurrijke Holifeest

gro-up Woerdenaren vierden het kleurrijke Holifeest en zo zag dat eruit

Naar elkaar gooien met gekleurde verf. Dat is waar veel mensen het Hindoeïstische lentefeest Holi Phagwa van kennen. Buurtbewoners vierden dit feestje mee bij buurthuis De Plint in Woerden.

Op initiatief van Woerdenaar Sandra Oedai was er op 30 maart een Woerdense versie van Holi Phagwa ofwel het Holifeest in buurthuis De Plint. Mensen trokken hun witte kleding aan en begonnen elkaar te bekogelen met gekleurd poeder, net als in India.

Mini Holi in Woerden

Dit evenement bracht een kleine versie van Holi naar Woerden. Een middag met (een beetje) kleurenpoeder, een lezing over het feest en dansbare muziek van Chautaalgroep Dosti en DJ Trishan. Inger van Dijk, buurtverbinder bij gro-up, vertelt erover: “Er werd lekker gegeten, gedanst en vooral ook veel gepraat met elkaar.” Ook wethouder Jelmer Vierstra (portefeuille financiën en cultuur) was er de hele middag bij.

Inger benadrukt het belang van dit feest voor de inwoners met Surinaams-Hindoestaanse roots. “Het Holifeest, ook wel bekend als Holi-Phagwa of Phagwa, is een hindoeïstisch feest dat jaarlijks rond de maand maart wordt gevierd. Het is een combinatie van een lentefeest, een feest van de overwinning van het goede op het kwade én een Nieuwjaarsfeest. Mensen gaan de straat op en gooien met kleurstof (Gulal), wat kleurrijke plaatjes oplevert.”

gro-up Woerdenaren vierden het kleurrijke Holifeest en zo zag dat eruit