De beweegbox brengt kinderen in beweging

Kinderen spelen met de beweegbox op de peuteropvang van gro-up

Met 100 beweegactiviteiten om samen te doen. Want dagelijkse beweging is goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen.

Bewegen is goed voor kinderen, dat weten we bij gro-up. Daarom hebben we samen met sportambassadeurs vanuit de proeftuinbuurt Sport de beweegboxen ontwikkeld. Zeven kinderopvanglocaties van gro-up hebben een beweegbox ontvangen. Dit zetten pedagogisch medewerkers in als extra beweegmoment op de dag. En ook de kinderen bij naschoolse behandelgroep Buitengouds, een jeugdhulplocatie van gro-up, mochten ontdekken hoe leuk bewegen is met de beweegbox.

De beweegbox

De peuters van kinderdagverblijf Kiekeboe hebben al kennisgemaakt met de beweegbox. Linda Steenbergen, sportambassadeur van de beweegbox, vertelt hierover: “De peuters hebben veel gelachen! Dit was leuk om te zien.” Bij kinderdagverblijf Kiekeboe zijn ze al gestart met peutergym in de ochtend. En met de beweegbox krijgen de kinderen 30 minuten per dag extra beweging. Linda vertelt: “Zonder dat het extra tijd vraagt van de pedagogisch medewerkers op de groep. Je hebt geen voorbereiding nodig en het is heel makkelijk om uit te voeren.”

“Juist nu, wanneer kinderen ook in aanraking komen met schermen, is dagelijkse beweging zo ontzettend belangrijk.”

Linda Steenbergen sportambassadeur van de beweegbox

Kun je deze content niet goed zien? Dan heb je waarschijnlijk voor een aantal cookies geen toestemming gegeven. Accepteer de marketingcookies om de content wel te kunnen zien. 

Akkoord

Hoe werkt de beweegbox?

Er is een beweegbox met activiteiten voor kinderen van 0 tot 4 jaar. En voor de buitenschoolse opvang (BSO) is er een beweegbox met sport- en spelactiviteiten voor kinderen van 4 tot 12 jaar.

  • Een van de kinderen haalt een kaartje uit de beweegbox.
  • Het kaartje wordt voorgelezen aan de groep.
  • De pedagogisch medewerker pakt de spullen die nodig zijn en doet de activiteit met de kinderen.
  • Na afloop mogen kinderen het nummer op de poster van het beweegparcours afstrepen. Lukt het jullie om alle 100 activiteiten te doen?

"Ik vind het leuk dat het kleine activiteiten zijn,” vertelt Zoë Koster, pedagogisch medewerker bij kinderdagverblijf Kiekeboe. “Je kan het makkelijk even tussendoor doen. Je doet stopdans op muziek. Of we gaan naar buiten met hoepels. Je pakt samen met de kinderen een kaartje uit de doos en gaat de activiteit doen.”

Extra beweegmoment

De beweegbox is ontwikkeld om pedagogisch medewerkers te ondersteunen om meer beweging te stimuleren gedurende de opvang van kinderen. Zoë vertelt: “De activiteiten zijn al voor je bedacht. Dit zijn dingen waar je eigenlijk zelf niet over nadenkt, maar dat zo leuk is voor de kinderen. Ze zijn lekker in beweging! En ze leren er ook veel van. Want het zijn allemaal ontwikkelingsgerichte activiteiten zoals het stuiteren met de bal.”

gro-up kinderen spelen met de beweegbox

“Elke dag doe je één activiteit uit de beweegbox. Dat is zo leuk!”

Zoë Koster pedagogisch medewerker

Pilot

Linda en Zoë waren niet de enigen die enthousiast met de beweegbox aan de slag zijn gegaan. Van alle zeven kinderopvanglocaties zijn er positieve reacties ontvangen op de pilot. Er wordt gekeken of het aantal locaties waar de beweegbox staat kan worden uitgebreid.