Waarom spelen belangrijk is voor je kind

Waarom spelen belangrijk is voor je kind

En 5 tips om jou als ouder een handje helpen

Het belang van spelen voor je kind

Kun je het je nog herinneren? De tijd dat je elke minuut van de dag bezig was met je LEGO-achtbaan, je poppen of de voetbal en dat je ‘s nachts op bed maar aan één ding dacht: wanneer mag ik weer? Dat waren pas leuke tijden. Maar wist je dat die tijden behalve leuk ook heel waardevol waren? Spelen is ontzettend belangrijk voor kinderen. Ze leren er allerlei nieuwe vaardigheden mee op fysiek, cognitief, emotioneel en sociaal vlak.

De positieve effecten van spelen

Allereerst is spelen heel goed voor de fijne motoriek. Met al dat ren-, spring-, gooi- en vliegwerk ontdekt je kind het eigen lichaam, worden spieren sterker en wordt de coördinatie beter. Spelen brengt ook allerlei uitdagingen met zich mee. Want hoe krijg je die driehoek nou in vredesnaam door dat vierkante vormpje? Al dat denkwerk stimuleert de creativiteit en de verbeeldingskracht. Het leert je kind dat je door na te denken iets kunt oplossen.

Daarnaast is spelen vaak een oefening in emoties. Want niet alles wat je tijdens het spelen probeert, lukt meteen. Zeker als er een competitief element in zit, is het belangrijk de eigen emoties te begrijpen en ermee om te leren gaan. Speel een potje Mens Erger Je Niet of Fifa, en je snapt dat dat niet altijd makkelijk is. Maar het is wel een vaardigheid die nog vaak van pas komt in het leven van je kind. Tot slot bevordert spelen in groepsverband allerlei sociale vaardigheden, zoals communiceren en delen met anderen.

Er gaat tussen de KIDSclubs een box rond met spullen. Iedere maand heeft een andere club deze box. Zo is er elke maand iets nieuws te doen.

Pim Lokhoff pedagogisch medewerker KIDSclub

Het belang van spelen

Tips om het spelen te stimuleren

Nu je begrijpt hoe belangrijk spelen is, wil je er natuurlijk alles aan doen om je kind zo veel en zo goed mogelijk te laten spelen. Snappen we. Als gro-up werken we dagelijks met duizenden kinderen en weten we dus wat werkt. We hebben wat praktische tips voor je op een rijtje gezet:

  1. Zorg voor genoeg variatie

Elke periode in het leven brengt nieuwe wensen en behoeften met zich mee. De prille baby wil iets heel anders dan de rollende baby en die wil weer iets anders dan de ondernemende dreumes. Zorg ervoor dat je kind geïnteresseerd blijft door te variëren in materialen en speelplekken. Zo kom je tegemoet aan veranderende interesses en ontwikkelingsmogelijkheden.

  1. Richt samen de speelhoek in

Leuke dingen doe je het liefst op leuke plekken. Zorg daarom voor een vaste, fijne speelplek. En raakt je kind er op een gegeven moment toch op uitgekeken? Vergroot dan het enthousiasme door je kind bij de nieuwe inrichting te betrekken. Je kind heeft zelf vaak de allerbeste ideeën. Denk samen bijvoorbeeld eens na over een themahoek, zoals een Playmobil-dorp, een knuffelhotel of een natuurhoek.

  1. Gun je kind een eigen plekje

Naarmate je kind ouder wordt, krijgt het steeds meer behoefte aan privacy en dus aan een eigen plekje. Heeft je kind een eigen slaapkamer? Zorg er dan samen voor dat het een fijne plek is om lekker alleen te zijn en te spelen. Ga samen naar de bouwmarkt en zoek muurverf in de allermooiste kleuren. Heeft je kind geen eigen kamer? Probeer dan ergens in huis een plek te creëren die ‘van’ hem of haar is.

  1. Ga naar buiten

Stuur je kind zodra het kan naar buiten. Ja, ook als het met bakken uit de hemel komt. De frisse lucht, de ruimte, de mogelijkheid om vriendjes te ontmoeten: buitenspelen is gewoon nog veel leuker en gezonder. Dat blijkt ook uit onderzoek. Zo vermindert buitenspelen stress, verlengt het de aandachtsspanne en verkleint het de kans op bijziendheid. Zoveel voordelen dat we die vieze kleren gewoon voor lief nemen.

  1. Observeer en leer

De laatste tip klinkt misschien als een open deur, maar is wel erg belangrijk. Als je kind lekker speelt, houd je waarschijnlijk niet constant je aandacht erbij. Dat is logisch. Toch is het belangrijk om zo nu en dan goed naar het speelgedrag van je kind te kijken. Wat vindt je kind leuk en wat juist niet? Wanneer vindt je kind het moeilijk om een oplossing voor iets te vinden, wanneer gaat het van een leien dakje? Allemaal informatie over de behoeften van je kind waar jij als ouder op kan inspelen.

Daarmee eindigen we misschien wel met de belangrijkste tip. Want, tuurlijk, elk kind is anders. Maar als je oog hebt voor wat het hartje van jouw kind sneller doet kloppen, dan maak je van spelen iets wat ze het liefste hun hele leven blijven doen. En eigenlijk is dat helemaal geen gek idee. Dus berg die telefoon, tablet of laptop op en ga samen met je kind lekker los!