Het belang van samenspelen met je kind

Het belang van samenspelen met je kind

Voor je kind én voor jou.

Samenspelen met je kind

Hoe vaak speel jij samen met je kind? Je kunt je kind enorm helpen door samen te spelen. En jezelf ook. Want ook voor volwassenen heeft spelen een positieve invloed. Laten we duiken in de redenen waarom spelen met je kind heel goed is. Maar eerst een beetje achtergrond.

Spelen en spelontwikkeling

Door te spelen ontdekt een kind de wereld om zich heen. En probeert het van alles uit. Dat gebeurt in verschillende stappen. Want een kind leert ook in kleine stappen de wereld kennen. Hoe je samenspeelt of kan spelen met je kind, hangt af van de ontwikkelingsfase van je kind. Kijk goed naar hoe je kind speelt. En pas jullie spel daarop aan.

Waarom het belangrijk is dat je samenspeelt met je kind

Het is om drie redenen belangrijk om samen te spelen met je kind:

  • Je kind leert van spelen
  • Samenspelen versterkt relaties
  • (Samen)spelen heeft voordelen voor jou

Laten we de redenen verder uitdiepen.

Je kind leert van spelen

Stel: je hebt geluisterd naar een lange presentatie. Aan het einde wil de presentator nog even zijn belangrijkste punten doornemen. Wat werkt dan beter: een gortdroge opsomming. Of een speelse quiz? Waarschijnlijk onthoud je van de quiz meer. Dat geldt ook voor je kind. Al spelend leert je kind heel goed.

Samenspelen met je kind: leren van spelen

Ook het kinderdagverblijf en de peuteropvang zijn daar op ingericht. Door te zingen onthouden kinderen nieuwe woorden beter. Dus er wordt wat afgezongen. En door buiten te ravotten ontwikkelt de motoriek van je kind zich vanzelf. Dat kan thuis natuurlijk ook. Lekker rennen of voetballen op straat. Samen op de fiets lekker zingen. Of doe onderweg een spelletje ik zie ik zie, wat jij niet ziet. Dan leert je kind wat er allemaal te zien is. En hoe dat allemaal heet. Wedden dat jij ook weer allemaal nieuwe dingen ziet in je directe omgeving?!

Samenspelen versterkt relaties

Als je kind samenspeelt maakt het contact en leert sociale interactie aan te gaan. Wanneer je zoon of dochter met iemand anders speelt, krijgt het ook andere ideeën. Dat vriendje wil misschien wel een nog hogere blokkentoren bouwen. Of doet liever verstoppertje dan tikkertje. Jouw kind krijgt dus gelijk andere ideeën. En de kinderen moeten rekening met elkaar houden. Wat een wijze les!

En dat is alleen nog maar wat samenspelen met een leeftijdsgenoot doet. Moet je nagaan wat je kind kan leren van spelen met jou! Jij weet al hoe sociale interacties werken. Dus van jouw gedrag in het spel leert je kind nog meer. Jij wacht sowieso netjes op je beurt bij memory. En vraagt bij het knutselen netjes aan je kind of hij/zij de schaar wil doorgeven.

Bovendien zal je zien dat ook jullie eigen band sterker wordt door samen te spelen. Want je kind en jij werken ook aan jullie interactie. Dat gaat vanzelf als je samenspeelt. En hoe leuk is het om de belevingswereld van je kind te leren kennen? Wat gaat er om in dat hoofdje? Juist bij het spelen, komen de fantasieën van je kind helemaal naar boven. Dus zorg dat je dan op de eerste rij zit.

De voordelen van spelen voor jou

Naast de bovengenoemde voordelen van samenspelen met je kind. Heeft spelen ook veel voordelen voor jou. Want spelen heeft heel wat positieve effecten op je lichaam een geest. Ook als je al volwassen bent. Drie voordelen van spelen voor jou als ouder:

gro-up het belang van samenspelen met je kind

1. Spelen verlicht stress

De leidinggevende die aan je hoofd zeurt, die collega die weggaat en jou met het werk laat zitten: het volwassen leven zit vol stressfactoren. Spelen verlicht stress en brengt vreugde in een druk leven.

2. Spelen stimuleert je creativiteit en verbeeldingskracht

Door te spelen kan je die creatieve vonk opnieuw ontsteken. Dus knutsel mee met je kind, bouw mee aan het LEGO-dorp.

3. Spelen helpt bij problemen oplossen

Hè? Spelen helpt problemen oplossen? Nee, niet zo letterlijk. Maar door te spelen blijf je leergierig en nieuwsgierig. En dat zijn essentiële eigenschappen om ons aan te passen aan nieuwe situaties en uitdagingen in het leven.

Mooie stimulans

Je ziet: spelen is meer dan kinderspel. Het is een mooie stimulans voor lichaam en geest. Bovenal voor je kind. Maar zeker ook voor jou. Dus welk spel ga jij met je kind spelen?