Zo ontdek je welke sport bij je kind van 6 tot 10 jaar past

Zo Ontdek Je Welke Sport Bij Je Kind Van 6 Tot 10 Jaar Past

We leggen je uit hoe je je kind het beste bij dit proces begeleidt en schijnen ons licht op het belang van sporten.

Sporten, we weten allemaal hoe belangrijk en gezond het is. En als je een sport vindt die bij je past, maakt dat sporten ook ongelooflijk leuk en lekker. Voor bewegen en sporten geldt over het algemeen: hoe jonger je ermee begint, hoe beter.

Sommige kinderen lijken voorbestemd voor een bepaalde sport. Bijvoorbeeld omdat ze bij elke bal de onweerstaanbare drang voelen om er tegenaan te trappen. Of omdat ieder muurtje de perfecte plek is om die handstand te oefenen.

Bij andere kinderen duurt de zoektocht naar een sport waar ze helemaal blij van worden wat langer. Dan is het fijn als jij als ouder je kind kunt helpen. We leggen je uit hoe je je kind het beste bij dit proces begeleidt en schijnen ons licht op het belang van sporten.

De lichamelijke ontwikkeling van een kind van 6 tot 10 jaar

Een kind tussen de 6 en 10 jaar zet lichamelijk en motorisch grote stappen. De spieren zijn in deze periode in volle groei en ontwikkeling. Door de toename in spierkracht en de verbetering van de motoriek en coördinatie gaan bewegingen steeds makkelijker en gecontroleerder. Probeer maar eens een bal over te gooien met je kind. Grote kans dat het nu veel makkelijker gaat dan een jaar of twee geleden.

Hoewel ontwikkelingen soms vanzelf lijken te gaan, is voldoende beweging en sport heel belangrijk. Sport versterkt spieren en botten, helpt bij het behouden van een gezond gewicht en stimuleert motorische vaardigheden zoals rennen, springen, vangen en werpen. Die vaardigheden zijn essentieel voor de algehele coördinatie en het evenwicht van je kind.

Wat zijn de voordelen van sport voor lichamelijke ontwikkeling?

Sport biedt nog veel meer voordelen voor kinderen in de leeftijdscategorie 6 tot 10 jaar. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

  • Je kind heeft meer energie
  • Het is goed voor de ademhaling en de bloedsomloop
  • De spijsvertering werkt beter
  • Je kind blijft beter op gewicht
  • Je kind voelt zich meer ontspannen
  • Het verbetert de slaap
  • Het verhoogt de weerstand
Wat Zijn De Voordelen Van Sport Voor Lichamelijke Ontwikkeling

Sport heeft overigens niet alleen positieve effecten op het lichaam. Zo doe je er ervaringen mee op met leeftijdsgenoten, sluit je nieuwe vriendschappen en bevordert sport het zelfvertrouwen.

Welke sport past het beste bij mijn kind?

Sommige kinderen weten al vanaf heel jonge leeftijd welke sport het beste bij ze past. Maar de meeste kinderen hebben wat langer nodig om een sport te vinden waar hun hart niet alleen letterlijk maar ook figuurlijk sneller van gaat kloppen. In dat proces heeft je kind de ruimte nodig om dingen te proberen. Het is daarbij altijd goed om te bekijken welke behoefte je kind heeft en welke sporten daar een positieve bijdrage aan kunnen leveren.

Sporten die goed zijn voor het zelfvertrouwen

Uit onderzoek blijkt dat het voor het zelfvertrouwen van je kind goed is als hij of zij zich aansluit bij een sportclub. Welke sport dat is, maakt daarin eigenlijk niet zoveel uit. Plezier is het belangrijkste. Als je kind de sport met plezier beoefent en zich prettig voelt bij de sportclub, dan draagt het bij aan het zelfvertrouwen.

Teamsporten stimuleren de sociale vaardigheden. Individuele sporten zijn effectief voor de persoonlijke ontwikkeling. En vechtsporten helpen kinderen om steviger in hun schoenen te staan.

Team- of individuele sport

Elke sport heeft positieve effecten. Maar welke dat zijn, verschilt per sport. Teamsporten als voetbal, basketbal en hockey stimuleren de sociale vaardigheden. Ze leren je samenwerken en communiceren. Ook zijn het sporten waarbij je relatief makkelijk vrienden maakt. Individuele sporten als atletiek of zwemmen zijn dan weer heel effectief voor de persoonlijke ontwikkeling, het stellen van doelen en de zelfdiscipline. Voor kinderen die wat steviger in hun schoenen willen staan, zijn sporten als dans, judo en andere vechtsporten heel nuttig.

Wat als mijn kind geen sport kan kiezen?

Er zijn tegenwoordig tal van sporten om uit te kiezen. Vroeger werden we beperkt tot bekendere sporten als voetbal, tennis en hockey. Tegenwoordig behoren ook Bossaball, Artistic Roller Skating, Ultimate Frisbee en nog heel veel andere sporten die je misschien nog niet kent tot de mogelijkheden. Dat is natuurlijk heel leuk, maar het maakt kiezen ook best lastig. Gelukkig kan je als ouder een handje helpen bij het vinden van de juiste sport.

Het kan helpen om langs te gaan bij de verschillende sportclubs in de regio. De meeste bieden proeflessen of -trainingen aan. En op Youtube zijn er heel veel video’s waarin minder bekende sporten met elkaar worden vergeleken. Dat is een leuke manier om er samen achter te komen welke mogelijkheden er zijn.

Wat als mijn kind te veel sporten wil doen?

Wil je kind het liefst heel veel verschillende sporten doen? Dan hoef je niet snel bang te zijn dat het lichaam van je kind het niet aankan. Maar of je agenda en bankrekening het ook aankunnen, is natuurlijk een andere vraag. Het is belangrijk om duidelijke grenzen te stellen en tegelijk de energie en passie in je kind te koesteren.

Wat Als Mijn Kind Te Veel Sporten Wil Doen

Ga het gesprek met je kind aan om erachter te komen waar de drang om zoveel sporten te beoefenen vandaan komt. Als het is omdat ze het leuk vinden en graag veel sociaal contact hebben, kun je samen op zoek gaan naar andere manieren om deze behoeften te vervullen. Bijvoorbeeld door lekker veel buiten te spelen.

Wat als mijn kind telkens na een aantal keer wil stoppen met een sport?

Ook als het je kind niet lukt om een sport leuk te blijven vinden, is het belangrijkste advies: ga het gesprek aan. Samen, of met de trainer erbij. Probeer erachter te komen wat de reden is dat je kind het plezier telkens verliest. Zeker voor teamsporten geldt dat er sociale druk bij komt kijken. Misschien vindt je kind de sport wel leuk, maar moet het nog wennen aan het sporten met anderen en rekening houden met anderen. Dat zijn leerzame ervaringen. Maar het kan ook zijn dat je kind niet de energie heeft om te sporten. Dan kan het helpen om het gesprek aan te gaan met school of het voedingspatroon van je kind onder de loep te nemen. En natuurlijk is het ook goed om je kind aan te moedigen om niet te snel op te geven. Niet alles is altijd alleen maar leuk, en doorzetten kan soms helpen.

Sport als uitlaatklep voor kinderen

Door regelmatig te sporten ben je beter opgewassen tegen stressvolle gebeurtenissen en situaties. Dat komt onder andere doordat er tijdens het sporten endorfine vrijkomt in de hersenen. Endorfine, ook wel het gelukshormoon genoemd, is goed voor het humeur, impulscontrole en zelfvertrouwen. Daarnaast is het voor kinderen fijn om ergens goed in te zijn. Sporten is daarmee een ideale uitlaatklep voor kinderen.

Hoe gro-up de lichamelijke ontwikkeling stimuleert met sport

Wij werken dagelijks met duizenden kinderen en sport speelt een hele belangrijke rol. Al vanaf heel jonge leeftijd. Zo proberen we kinderen het plezier in bewegen te laten ontdekken door lessen Peutergym te geven. Terwijl sport voor onze jongerenwerkers dan weer heel fijn is om op een laagdrempelige manier in contact te komen met kinderen en jongeren die onze hulp wellicht kunnen gebruiken.

Tegelijkertijd weten we ook hoe lastig het voor kinderen kan zijn om een sport te vinden die aan alle wensen voldoet. Mede daarom is ons nieuwe team Fitmakers vorig jaar gestart met Super Sport Skills Tour. Dat is een rondreizend initiatief waarmee we kinderen en jongeren in aanraking laten komen met allerlei superleuke, minder bekende sporten. Heb je bijvoorbeeld al eens van Kin-Ball, Giant Table Tennis of de Hula Challenge gehoord? Dat moet je kind zeker eens proberen. En jij eigenlijk ook. Want sporten is goed voor iedereen, hoe oud je ook bent.

SSST Summer Sport Skills Tour sportief programma