Vijf talen van de liefde, welke spreek jij?

Vijf Talen Van De Liefde

Romcomliefde bestaat niet echt. Deze talen van de liefde wel.

‘Ging het bij ons maar zo makkelijk’, denk je misschien weleens als je naar een zoetsappige romcom kijkt. Daar in Hollywood lijkt het ze helemaal geen moeite kosten. Nou, tip 1: vergeet alles wat je van romcoms leert over liefde. Hoe leuk ze ook zijn, het zijn stuk voor stuk sprookjes. Wij helpen je het liefst met kennis waar je écht iets aan hebt, en vertellen je daarom wat meer over de talen van de liefde.

Er is niet zoiets als ‘dé taal van de liefde’, er zijn er meerdere. Vijf, om precies te zijn. De Amerikaanse schrijver en therapeut Gary Chapman heeft ze uitgebreid beschreven in zijn boek met de toepasselijke titel ‘De vijf talen van de liefde’. Heb je de tijd? Lees dan vooral het hele boek, het is een aanrader. Voor wie snel weer door moet, hebben we het samengevat en op een rijtje gezet.

De vijf liefdestalen

  1. Complimenten

Mensen die deze liefdestaal spreken, gebruiken graag bemoedigende woorden om te laten zien dat ze om iemand geven en iemands gedrag waarderen.

  1. Cadeautjes

Groot of klein, het maakt niet uit. Cadeaus zijn voor sommige mensen dé manier om hun waardering en liefde te uiten.

  1. Quality Time

Samen leuke dingen doen is ontzettend belangrijk, en voor sommigen is het ook de meest natuurlijke manier om liefde over te brengen. Als je je kostbare tijd graag met iemand anders doorbrengt, dan schuilt daar natuurlijk superveel genegenheid in.

  1. Aanraking

Sommigen vinden dat schouderklopje, die kus of die omhelzing best lastig. Maar voor een grote groep mensen is het juist de fijnste manier om liefde te tonen.

  1. Hulpvaardigheid

Mensen die deze liefdestaal spreken, vinden het belangrijk om anderen te helpen. Ze geven liefde door iets voor de ander te doen. Die fietsband plakken, iemands favoriete gerecht bereiden of omrijden om de ander van het station op te halen, bijvoorbeeld.

Zo gebruik je de talen van de liefde

Goed om te weten: de taal waarin iemand liefde geeft, is bijna altijd ook de taal waarin iemand het makkelijkst liefde ontvangt. Loopt de liefde tussen jou en iemand anders niet soepel? Probeer er dan eens achter te komen hoe de ander liefde geeft. Geeft iemand je vaak een knuffel, dan kan je de liefde zoeken in aanraking. Krijg je vaak leuke cadeautjes, geef er dan wat vaker eentje terug. Het hoeft niet duur te zijn, als het maar persoonlijk en gemeend is.

Zo Gebruik Je De Talen Van De Liefde (2)

Als de ander een liefdestaal spreekt die voor jou niet natuurlijk voelt, is dat niet altijd makkelijk. Probeer in het Grieks maar eens uit te leggen waar de dichtstbijzijnde bakker zit. Knap lastig, als je geen Grieks spreekt. Er bestaat helaas niet zoiets als Duolingo of taallessen voor de liefde. Maar geloof ons: oefening baart kunst.

We maken het dagelijks mee

Als gro-up helpen we gezinnen dagelijks bij de opvoeding. Daarom weten we als geen ander dat uitdagingingen binnen gezinnen vaak voortkomen uit miscommunicatie op het gebied van de liefde. Onze collega Rianne is hulpverlener bij gro-up jeugdhulp en coach bij gro-up kinderopvang. Zij vertelde dit mooie verhaal:

“Een tijdje terug hielp ik een gezin waarin de moeder het lastig vond om de liefde voor haar stoere zoon op zo’n manier te uiten dat het bij hem aankwam. Ze deed veel voor hem, en probeerde met zorgzame acties haar liefde over te brengen. Maar voor haar zoon werkte dat niet. Hij ervoer al die zorg als betuttelend en miste juist lieve woorden. Hij wilde zo nu en dan ‘ik hou van je’ horen. Zijn moeder gebruikte zulke woorden juist bewust niet te vaak, omdat ze bang was dat ze hun waarde zouden verliezen. Door ons gesprek over de verschillende liefdestalen, viel er heel veel op z’n plek en snapten ze elkaar een stuk beter.”

Hopelijk heb jij ook iets aan onze kennis over de talen van de liefde. En schrik niet als het toch eens misgaat, dat overkomt iedereen. Oké, behalve die Hollywood-acteurs dan.