Positief opvoeden met complimentjes

gro-up volwassene man geeft een compliment aan een jongen dat leert fietsen

We hebben onze belangrijkste tips en lessen op een rij gezet voor jou!

Complimenten zijn te gek! Van een welgemeende ‘wat heb je leuke kleren aan’ of ‘wat heb je een mooie prestatie neergezet’ wordt iedereen blij. Het tovert niet alleen een lach op ons gezicht, een compliment stimuleert ook goed gedrag. Dat geldt voor ons als volwassenen, maar dat geldt nog meer voor kinderen.

Wij vangen elke dag duizenden kinderen op, dus we weten als geen ander hoe we met complimenten positief kunnen opvoeden. Die handige opvoedkennis delen we graag, want zo kun jij er als ouder zelf mee aan de slag. We hebben onze belangrijkste tips en lessen op een rij gezet. Hopelijk heb je er iets aan, en hoor je binnen de kortste keren iemand zeggen dat je je kind zo geweldig opvoedt. En welk compliment is nou mooier dan dat?

De belangrijkste tips als je je kind een compliment geeft

  1. Maak het concreet

Door een compliment concreet te maken, voelen kinderen zich echt gezien. Ook helpt het ze te begrijpen wat ze precies goed hebben gedaan, waardoor het makkelijker is om van die actie of dat gedrag een gewoonte te maken. Zeg niet alleen ‘wat goed’, maar ‘wat goed dat je je vriendje hebt geholpen bij dat spelletje’.

Als ik een compliment over iets geef en een kind doet hetzelfde een week later opnieuw, dan zoeken ze vaak even oogcontact met me. Zo van ‘kijk eens, ik doe het weer!’. Het is zo tof om te zien hoe een mooi, gemeend compliment goed gedrag aanwakkert.

Pedagogisch medewerker

  1. Benoem de inzet, niet het resultaat

Als je kind iets goed doet, is het belangrijk om een compliment te geven over de weg er naartoe. Complimenten die alleen het resultaat benoemen, zoals ‘wat knap dat je zo goed kan voetballen’, kunnen voor druk zorgen. Als de volgende keer iets niet lukt, kan je kind denken: doe ik nu iets fout? Door de inzet te becomplimenteren, krijgen kinderen een intrinsieke motivatie om dingen te blijven proberen.

  1. Vertel wat het met jou doet

Het is leuk om iemand anders blij te maken. Dat geldt voor ons volwassen, maar dat geldt zeker ook voor kinderen. Het motiveert kinderen als ze daadwerkelijk zien dat een actie of gedrag iemand gelukkig maakt. Gebruik daarom altijd ‘ik’ of ‘mij’ in je compliment. Bijvoorbeeld ‘Ik vind het superlief dat je je zus geholpen hebt’, in plaats van ‘het is lief dat je je zus geholpen hebt’.

gro-up meisje vind het heel leuk om complimenten te geven

  1. Gebruik niet alleen woorden

De complimenten die wij dagelijks op onze kinderopvanglocaties geven, zijn lang niet altijd verbaal. Die high-five, aai over de bol of brede glimlach betekent vaak net zoveel. En voor sommige kinderen zelfs meer.

  1. Creëer een open sfeer

Het is heel leuk om complimenten te geven, het is nog veel mooier als het ene compliment een ander compliment aanwakkert. Stimuleer positieve interacties door je waardering ervoor uit te spreken. Als een kind iets liefs zegt over een ander, of het nou een vriendje, broertje of zusje is, zeg dan bijvoorbeeld ‘Wat lief dat je dat zegt, ik zag hem helemaal stralen’. Daarmee creëer je een open sfeer en moedig je het geven van complimenten aan.

  1. Focus op de vooruitgang

Kinderen zijn heel bewust bezig met stappen zetten, nog veel meer dan volwassenen. Niet voor niets is een kind geen 4 jaar, maar ‘4 jaar, 3 maanden en een paar dagen’. Die drang om vooruit te gaan, kun je gebruiken in je complimenten. Benoem expliciet dat je kind iets heeft geleerd wat het eerder nog niet kon. Je zult merken dat je de motivatie om te leren zo nog veel verder aanwakkert.

‘Zorg ervoor dat complimenten oprecht en gemeend zijn.’

Ilse Davids beleidsmedewerkers Onderzoek & Ontwikkeling bij gro-up

Te veel is nooit goed

Complimenten geven is zo leuk dat het bijna verslavend kan zijn. Want wie wordt er niet blij van die twinkelende oogjes? Toch moet je ook oppassen dat je niet te veel complimenten geeft. Want dat kan ervoor zorgen dat je kind er afhankelijk van wordt en alleen nog maar iets doet als het ervoor geprezen wordt. Ook worden complimenten minder betekenisvol als je er heel veel krijgt.

Maar begrijp ons niet verkeerd: zo lang het oprecht is, is een gegeven compliment altijd beter dan een niet gegeven compliment. Dus geef dat compliment en geniet ervan. Je bent lekker bezig!