Wat kost kinderopvang?

Wat Kost Kinderopvang (1)

Wat kost kinderopvang eigenlijk? En hoe werkt kinderopvangtoeslag? Dat wil je natuurlijk weten voordat je kind naar de kinderopvang gaat.

Wat de kinderopvang kost, hangt af van je persoonlijke situatie. Bijvoorbeeld het aantal uur dat je kind per maand naar de opvang gaat, wat het uurtarief is en het inkomen van ouders. Maar ook of je kind naar de dagopvang of buitenschoolse opvang (BSO) gaat. Heb je recht op kinderopvangtoeslag? Dan wordt een deel van de kosten van kinderopvang door de overheid vergoed. Je betaalt altijd een eigen bijdrage.

Hoeveel opvang kan ik afnemen?

Je kind gaat één of meerdere dagen per week naar de opvang. Dit zijn vaste dagen dat je kind op de opvang is. Het aantal opvangdagen per jaar is afhankelijk van je contract. Je kiest het aantal weken per jaar dat je kind naar de opvang gaat.

Bij gro-up kies je bijvoorbeeld:

  • 52-weken pakket De opvang is het hele jaar geregeld. Ook tijdens alle schoolvakanties.
  • 49-weken pakket Dit is een locatie-afhankelijk pakket waarbij je opvang hebt tijdens de schoolweken en 9 weken tijdens de schoolvakanties.
  • 40-weken pakket Afhankelijk van de opvanglocatie is er ook de mogelijkheid voor opvang in de 40 schoolweken.
Wat Kost Kinderopvang

Tip: bedenk hoeveel opvang je nodig hebt. En voor welke dagen in de week. Want je gaat opvang voor een langere periode aan. De kosten van de opvang zijn op jaarbasis. Waardoor je elke maand hetzelfde bedrag betaalt. Een wijziging in je contract moet je minimaal één maand van te voren aangeven.

Kinderopvangtoeslag

Gaat je kind naar de opvang? Dan heb je in de meeste gevallen recht op kinderopvangtoeslag. Kijk op de website van de Belastingdienst of je hier recht op hebt. Een deel van de kinderopvang kosten krijg je terug. Je betaalt altijd zelf een deel van de kinderopvang. Dit is de eigen bijdrage. Dit hangt af van je inkomen en het aantal kinderen dat je naar de opvang brengt. Vraag de kinderopvangtoeslag op tijd aan bij de Belastingdienst. Uiterlijk binnen 3 maanden nadat je kind bij de opvang zit.

Meer mensen recht op kinderopvangtoeslag

Sinds 1 januari is de kinderopvangtoeslag gestegen. En ook de inkomensgrens is verschoven. Daardoor hebben meer mensen recht op kinderopvang toeslag. Lees hier bij de Belastingdienst er meer over.

Bereken je kosten voor kinderopvang

Wil je graag weten wat je kosten zijn voor opvang? gro-up rekent met je mee. Met onze handige rekentool krijg je snel een goed idee van wat je uiteindelijk maandelijks kwijt bent.

Heb je vragen of wil je advies?

Onze medewerkers van Klantcontact & Advies helpen je graag via 010 286 27 77. Ook als je twijfelt over welke opvang er bij jouw situatie en je kindje past. Zij schetsen een totaalplaatje voor je. Zodat je de opties kan vergelijken. Dan ligt alleen nog de keuze bij jou, wel zo fijn.