Wat kost kinderopvang?

gro-up twee peuters spelen samen met een knuffel

Wat zijn de kosten voor kinderopvang in 2024 eigenlijk? En hoe werkt kinderopvangtoeslag? Dat wil je natuurlijk weten voordat je kind naar de kinderopvang gaat.

Wat de kinderopvang kost, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het heeft onder andere te maken met het uurtarief van de kinderopvang, met het aantal uur dat je kind per maand naar de opvang gaat en met de vorm van kinderopvang. Er zitten verschillen tussen de kosten voor het kinderdagverblijf, de peuteropvang en de buitenschoolse opvang (BSO). Veel gemeenten hebben een speciale regeling voor peuteropvang. Daarom gaat het in dit blog verder over het kinderdagverblijf en de BSO.

Wat kinderopvang voor jou kost heeft ook te maken met je inkomen. Onder een bepaald inkomen heb je recht op kinderopvangtoeslag. In dat geval wordt een deel van de kosten voor kinderopvang in 2024 door de overheid vergoed. Je betaalt wel altijd een eigen bijdrage.

Hoeveel kinderopvang neem je af?

Hoeveel kinderopvang je afneemt, bepaal je helemaal zelf. Je maakt daarbij een keuze voor het aantal dagen per week en je kiest het aantal weken per jaar. Bij gro-up heb je daarin een aantal opties.

Dit zijn onze pakketten:

  • 52-weken pakket De opvang is het hele jaar geregeld. Ook tijdens alle schoolvakanties.
  • 49-weken pakket Je hebt opvang tijdens alle schoolweken en tijdens 9 weken van de in totaal 12 weken schoolvakantie. gro-up biedt dit pakket niet op alle locaties aan.
  • 40-weken pakket Je hebt alleen opvang tijdens alle 40 schoolweken. Dit pakket wordt op sommige locaties aangeboden.

Tip: bedenk goed hoeveel opvang je nodig hebt en voor welke dagen in de week. Je gaat opvang voor een langere periode aan. De kosten van de opvang zijn op jaarbasis, dus je betaalt elke maand hetzelfde bedrag. Een wijziging in je contract moet je minimaal één maand van tevoren aangeven.

Heb je recht op kinderopvangtoeslag?

De meeste mensen hebben recht op kinderopvangtoeslag. Je krijgt dan een deel van het bedrag terug, waardoor de kosten voor kinderopvang in 2024 lager uitvallen. Wil je weten of jij hier recht op hebt? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

Je betaalt wel altijd een deel van de kinderopvang. Dat is de eigen bijdrage. Hoe hoog de eigen bijdrage is, hangt af van je inkomen en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat.

Wat Kost Kinderopvang gro-up

Vraag de kinderopvangtoeslag op tijd aan bij de Belastingdienst, uiterlijk binnen 3 maanden nadat je kind bij de opvang is begonnen.

Bereken wat kinderopvang in 2024 kost

Wat kinderopvang in 2024 kost, verschilt dus per persoon. Met onze rekentool is het heel gemakkelijk om erachter te komen wat jij straks maandelijks kwijt bent.

Heb je vragen of wil je advies?

Heb je hulp nodig bij het berekenen van de kosten voor jou? Of twijfel je over welke opvang het beste bij jouw kind past? Onze medewerkers van Klantcontact & Advies helpen je graag via 010 286 27 77.