Wat betekent het als mijn baby lacht?

Vraagt kersverse moeder Lamyae. Onze opvoedcoach antwoordt.

De betekenis van de lach van een baby

Hoi gro-up,

Ik loop de hele dag met een grote lach op mijn gezicht. Zo blij ben ik met mijn eerste kind. Mijn dochter werd een paar maanden geleden geboren. En het valt me op dat zij ook heel veel lacht. Iedere keer krijg ik daar vlinders van in mijn buik. Maar ik vroeg mij af of het niet ook een signaal is van mijn dochter. Oftewel: wat betekent het als mijn baby lacht?

Groetjes, Lamyae

Geschreven door

Hoi Lamyae,

Gefeliciteerd met je dochter! Ik kan mij zo goed voorstellen dat je blijft lachen. Wat een wonder is een pasgeboren kindje toch.

Het lachen van je baby is inderdaad een signaal. Ze communiceert op die manier met jou. Dat draagt bij aan de hechting tussen je dochter en jou. Baby’s zijn van nature sociale wezens. En erg nieuwsgierig. Om je kind aan je te laten hechten, is contact het allerbelangrijkste. Lichamelijk én oogcontact. Je pasgeboren baby maakt vooral kort contact tijdens het voeden. Een pasgeboren baby kan zich nog niet lang op één punt focussen. Al in de eerste weken ontwikkelt je baby zich daarin. Na ongeveer zes tot acht weken kan je baby jou meer volgen met haar ogen. Dan zie je de eerste glimlach en hoor je de eerste geluidjes. Een deel van het lachen is ook reflex. Al in de baarmoeder glimlachen baby’s als reflex. Dat zie je ook in de eerste weken na de geboorte nog. Bijvoorbeeld tijdens het slapen.

Lachende baby

Lachen als reactie

Daarna ontwikkelt je baby het bewuste glimlachen: als reactie op iets. Op jouw gezicht of stem. Ook leert je baby leert dat lachen een manier is om verbinding te maken. Door te lachen maken ze contact. Reageer jij op die lach, dan stimuleert dit je baby in de verdere sociale ontwikkeling. Andersom is het belangrijk dat je als ouder veel oogcontact maakt met je baby, tegen haar praat en naar je baby lach. Dat lokt een reactie uit. En zo krijg je interactie. Wat jullie band versterkt en de sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby stimuleert.

Hoe belangrijk is het om een baby aan het lachen te maken?

Vanaf het moment dat een baby oogcontact maakt, begint de ontwikkeling van de humor.

Esther den Held beleidsmedewerker Onderzoek & Ontwikkeling bij gro up

Lachen helpt dus voor de hechting tussen baby en ouder. Maar is het dan ook belangrijk om je baby aan het lachen te maken? Jazeker! Humor schept een band. Grote kans dat jij je partner en vrienden hebt uitgezocht omdat je er lekker mee kan lachen. Help je kind ook bij het ontwikkelen van haar eigen humor.

Vanaf het moment dat een baby oogcontact maakt, begint de ontwikkeling van de humor. Door gedeelde ervaringen en humorvolle sociale interacties. Vanaf ongeveer zeven maanden lokt je baby bewust lachgedrag bij je uit. Ze zal gedrag nabootsen. Bijvoorbeeld door een gek gezicht te trekken. Vanaf 1 jaar ontwikkelen kinderen een eigen gevoel voor humor en laten dit zien.

Humor zorgt voor hechting

Baby’s imiteren hun ouders, zo leren zij.

Esther den Held Beleidsmedewerker Onderzoek & Ontwikkeling bij gro-up

Baby’s ontwikkelen zich het beste als ze geborgenheid voelen. Contact (oogcontact, knuffelen, lachen) zorgt voor een fijn gevoel. Andersom geldt dat gebrek aan contact een negatief effect op de ontwikkeling van een baby. Een baby heeft met name twee dingen nodig: contact met jou als ouder en vrije ruimte om te kunnen groeien en ontwikkelen. Praat, knuffel en lach daarom veel met je baby. Baby’s imiteren hun ouders, zo leren zij.

Dus, Lamyae: stimuleer het lachen van je dochter. Speel een spelletje kiekeboe met een lapje stof. Trek gekke gezichten of maak rare geluidjes. Wedden dat jullie samen de grootste lol hebben!

Esther den Held

Beleidsmedewerker Onderzoek & Ontwikkeling bij gro-up