De kracht van humor in de opvoeding

gro-up kind Schaterlachend meisje

Met deze 5 tips wordt er thuis genoeg gelachen

Betrap jij jezelf weleens op een glim- of bulderlach? Dan weet je hoe leuk en belangrijk humor is. Het maakt dat zware gesprek iets luchtiger, het schept een band met anderen en het laat je je leven wat minder serieus nemen. Bovendien is lachen ook nog eens hartstikke gezond. Het is dus belangrijk dat je humor lekker de ruimte geeft. In je eigen leven, maar zeker ook in dat van je kind.

De ontwikkeling van humor

Vanaf het moment dat je baby oogcontact maakt, begint de ontwikkeling van humor. Die eerste maanden gaat het puur om het delen van ervaringen, zogenaamde humoristische sociale interacties. Vanaf ongeveer zeven maanden begint je baby bewust lachgedrag uit te lokken bij anderen. Bijvoorbeeld door grappig gedrag na te doen. Kijk dus niet vreemd op als je baby op die jonge leeftijd zo nu en dan al een gekke bek trekt.

Vanaf 1 jaar ontwikkelt je kind de cognitieve vaardigheden die nodig zijn om een eigen gevoel voor humor te creëren. Denk aan taalgevoel, verbeeldingskracht en het vermogen om iets op een andere manier te bekijken. Naarmate je kind ouder wordt, blijft de humor zich ontwikkelen. Voor je het weet lig je krom van het lachen om die kleine grappenmaker.

Bij mensen die je grappig vindt, wil je graag in de buurt zijn.

gro-up kind verkleed als clown

Tips om humor in je opvoeding te gebruiken

Met humor creëer je een fijne omgeving waarin je kind ontspannen opgroeit. Ook schept het een band tussen je kind en jou. Want bij mensen die je grappig vindt, wil je graag in de buurt zijn. Omdat humor in de opvoeding zo leuk en belangrijk is, dachten we: laten we onze belangrijkste tips over hoe je die humor gebruikt eens verzamelen.

  1. Speel met verwachting Denk terug aan de grappen waar je het hardst om moest lachen en de kans is groot dat er iets onverwachts gebeurde. Voor kinderen geldt precies hetzelfde. Ze vinden het heel leuk om op het verkeerde been te worden gezet. Niet voor niets is een goed gespeelde ‘kiekeboe!’ op jonge leeftijd alles wat je nodig hebt om een big smile op het gezicht van je kind te toveren.
  2. Lach lekker mee Vanaf een jaar of drie gaat je kind woordgrapjes maken, wat heel goed is voor de ontwikkeling van het taalgevoel. Dus ook al is het grapje nog zo flauw of nietsbetekenend, ga erin mee en lach erom. Zo stimuleer je je kind om grapjes te blijven maken en het taalgevoel verder te ontwikkelen. En, ook belangrijk, iemand die om je grap lacht is natuurlijk altijd een goede boost voor het zelfvertrouwen.
  3. Leg uit wat wel en geen humor is Iedereen maakt weleens mee dat een grap niet helemaal of zelfs helemaal niet lekker valt. En dat is niet gek, want humor is best lastig. Voor ons volwassenen, en al helemaal voor kinderen. Wanneer je kind een grapje maakt dat ten koste gaat van anderen, grijp de kans dan aan om in gesprek te gaan. Wat is humor en wat niet? Fijne stelregel: als alleen jij als grappenmaker er lol aan beleeft, zit je fout.
  4. Verlicht de spanning Ook als je iets serieus wil bespreken met je kind kan humor waardevol zijn. Natuurlijk moet je niet van alles een lolletje maken, maar met humor kan je de spanning doorbreken en sympathie kweken. Daardoor luistert je kind beter naar je. En merk je dat je kind gestrest is omdat er iets spannends op de planning staat? Bespreek het met een gezonde dosis humor en zie de druk van je kind afglijden. Echt waar, het werkt!
  5. Durf een beetje gek te doen Jij bent de held en inspiratiebron van je kind. Dus als je wilt dat je kind het leven niet te serieus neemt, neem het dan zelf ook niet te serieus. Trek de gekste bekken, zet een maf stemmetje op of doe een bijzondere dans. Thuis, zonder pottenkijkers, of gewoon lekker in een overvolle supermarkt. Want van een beetje humor wordt iedereen blij!