Jongeren uiten zichzelf met dans, muziek en spoken word

gro-up jeugd workshopweek Express Yourself Meivakantie

Bekende artiesten en dansers gaven gratis workshops en inspiratiesessies aan jongeren. De workshopweek van Express Yourself was weer een groot succes.

In de meivakantie gaven bekende artiesten en dansers gratis workshops en inspiratiesessies aan jongeren tussen de 14 en 25 jaar. De Goudse Schouwbrug en gro-up buurtwerk boden jongeren letterlijk een podium om hun verhaal te delen en hun talent te laten zien.

Talentontwikkeling

De workshopweek is een ervaring waar jongeren kennis maken met verschillende podiumkunsten. Het is de tweede keer dat de Goudse Schouwburg en gro-up buurtwerk het project Express Yourself organiseren. “Het was weer fantastisch om te zien hoe jongeren zich uiten op het podium”, vertelt programmamaker Jocelyne van Groningen. “In Gouda loopt veel talent rond. Er zijn maar weinig kansen om dit te laten zien. Of te ontdekken. Met Express Yourself geven we ruimte voor jong talent.”

Volgens Jocelyne zijn veel jongeren na de lockdownperiode op zichzelf aangewezen geraakt. “Terwijl juist de verbinding met elkaar de maatschappij laat werken”, vertelt ze. “Daarom moedigen we community building aan, waar jongeren samenkomen en hun interesse in dans en muziek met elkaar delen.”

gro-up inspiratiesessie tijdens Express Yourself mei 2023

Express Yourself

Jongeren uitten hun creativiteit in woorden met spoken word, rapper Winne gaf een inspiratiesessie over de geschiedenis van Nederlandse hiphopen er was nog veel meer te ontdekken. Met Raw Roets, Mahi Khalesi, Manu van Kersbergen, Sigourney K, Lloyds Company, Sheree Lenting en Desray Ramos was het een vol programma. In kleine groepen ontstond er veel interactie tussen de artiesten en deelnemers.

Sheree Lenting liet met haar workshop ervaren dat iedereen een eigen stem heeft, in dans. “Je hoeft geen kopie van de ander te zijn”, vertelt ze. “Iedereen heeft een eigen kracht.” De deelnemers werden uitgenodigd om één voor één hun dansmoves in een cirkel te laten zien. Anderen deden dit vervolgens na. “Normaal gesproken zou ik dat niet durven”, zegt deelnemer Isa na afloop van de workshop. “Zo in het midden dansen. Maar dit was eigenlijk supergaaf!” Marit vult haar aan: “Je kan gewoon je eigen ding doen. En je krijgt support van anderen.”

Bekijk hoe de workshopweek was.

“Het is geen ‘battle’ waarin je beter wilt zijn dan de ander. We wisselen onze dansmoves met elkaar uit. Zo voer je een gesprek met dans. En leren zij van elkaar.”

Sheree Lenting Danser

Vervolg

Express Yourself gaat verder. In de herfstvakantie kunnen jongeren weer een workshopweek volgen. Gevolgd door audities en een intensive traject, waarin zij toewerken naar een eindvoorstelling in de Goudse Schouwburg.