Vrijwilligers worden in het zonnetje gezet

gro-up Nationale Vrijwilligersdag diner in Ommoord

Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag. Een moment om vrijwilligers even in het zonnetje te zetten.

Op Nationale Vrijwilligersdag werden er in verschillende Rotterdamse wijken activiteiten georganiseerd om alle vrijwilligers in de wijk te waarderen. Deze activiteiten vonden plaats in het Huis van de Wijk of op een locatie in de buurt. De vrijwilligers werden bedankt en kregen de gelegenheid om te genieten van een gezellige lunch, een potje bingo of zelfs een uitgebreid diner. Ieke Wichers, buurtwerker bij het Huis van de Wijk, vertelt hierover: “Dit is onze manier om alle vrijwilligers in de wijk in het zonnetje te zetten. Het werd zeer gewaardeerd. Ze vonden het heel leuk en gezellig.”

Nationale Vrijwilligersdag

Op 6 december trapte de Nationale Vrijwilligersdag af in Ommoord, waar vrijwilligers als eerste werden verwelkomd. Vervolgens vond een lunch plaats in Het Lage Land, gevolgd door festiviteiten later die middag in Zevenkamp. Op 7 december werden ook de inzet van vrijwilligers in de wijken Kralingse Veer, Nesselande, Schiebroek en Oosterflank gevierd. Als blijk van waardering ontving iedereen namens de gemeente Rotterdam een attentie. Ieke licht toe: “Het is fantastisch om op deze manier waardering te tonen, vooral omdat we vrijwilligers op verschillende momenten willen bedanken.”

“Het is fantastisch om op deze manier waardering te tonen, vooral omdat we vrijwilligers op verschillende momenten willen bedanken.”

Ieke Wichers buurtwerker bij het Huis van de Wijk

Bedankt vrijwilligers

Elk moment, van de ontelbare koppen koffie tot de betekenisvolle gesprekken en de vele uren aan vrijwillige inzet, heeft bijgedragen aan het welzijn van de buurt. Bedankt daarvoor! Ieke Wichers hecht grote waarde aan de waardering van vrijwilligers. Volgens haar gebeurt dit nog te weinig. “Het belang van vrijwilligers en het werk wat zij doen wordt vaak onderschat,” legt ze uit. “Zonder hen zouden veel activiteiten bij het Huis van de Wijk simpelweg niet kunnen plaatsvinden. Nationale Vrijwilligersdag is een moment om stil te staan bij de onschatbare bijdrage van vrijwilligers. En dat mag vaker.”

Ieke uit haar bewondering voor degenen die vrijwilligerswerk verrichten. Of het nu speeltuinvrijwilligers zijn of mensen die kookactiviteiten organiseren. Iedereen draagt op zijn eigen manier bij aan de wijk. “Ze doen dit met zoveel energie en passie. Er zijn vrijwilligers die al jarenlang huisbezoeken afleggen. Ook zijn er taalvrijwilligers die de hele dag werken en toch de behoefte voelen om iets terug te doen voor de samenleving, zoals het geven van Nederlandse les één avond in de week. Dat vind ik echt bewonderingswaardig.”

Is vrijwilligerswerk iets voor jou?

Ben jij geïnteresseerd in vrijwilligerswerk? En wil je iets waardevols doen voor wijkbewoners? gro-up wil samen met jou het verschil maken. Of het nu gaat om het organiseren van koffieochtenden of het begeleiden van een hobbygroep, er zijn talloze manieren waarop je van betekenis kunt zijn voor een ander. Als dit je aanspreekt, stuur dan een e-mail naar Ieke.Wichers@gro-up.nl. Samen kunnen we bespreken welk soort vrijwilligerswerk bij je past.