5 tips voor de muziek ontwikkeling van je kind

gro-up volwassene ouder maakt samen met haar dochter muziek

Muziek is toch vooral plezier? Zeker. Maar voor kinderen heeft het ook een andere functie.

De muzikale ontwikkeling van je kind

Op de achtergrond tijdens het werk. Lekker hard meezingen tijdens de afwas. Of helemaal losgaan op een feestje: muziek is toch vooral plezier? Zeker. Maar voor kinderen heeft het ook een andere functie. Muziek heeft ook een positief effect op de totale ontwikkeling van je kind.

De positieve effecten van muziek op de ontwikkeling van je kind

Samen zingen of muziek maken is leuk. Hoe klein je kindje ook is. Dat niet alleen. Kinderen zijn geboren onderzoekers. Ze zijn nieuwsgierig en leergierig. Sociaal ingesteld. Ze willen zich uitdrukken op allerlei manieren. Muziek is één van de talen waarmee kinderen iets vertellen. Muziek verbindt kinderen met elkaar.

Waarom is de muziek ontwikkeling van je kind zo belangrijk? Uit onderzoek blijkt dat muziek invloed heeft op de totale ontwikkeling. Denk aan de emotionele ontwikkeling. Een baby wordt vaak rustig van geneurie. Een peuter wordt blij van dansen. Door muziek worden hersenverbindingen aangelegd die belangrijk zijn. Door te luisteren naar muziek leert je kind zich beter concentreren. En muziek bevordert creativiteit. Maar dat had je vast wel verwacht. Hieronder staan zes ontwikkelingsgebied waarvan je misschien niet wist dat muziek daarbij helpt.

gro-up jongetje maakt muziek op een muziekinstrument

  1. Muziek stimuleert de taalontwikkeling

Rijmpjes en versjes ondersteunen de taalontwikkeling. Liedjes herhalen stimuleert de spraakontwikkeling. Door het uitbeelden wat je zingt, leert je kind nieuwe woordjes. Tijdens het zingen kan je bewegingen en gebaren maken. Klap bijvoorbeeld mee bij het liedje ‘Klap eens in je handjes, blij, blij, blij’.

  1. Muziek verbetert de motoriek

Muziek en beweging horen bij elkaar. Als kinderen luisteren naar muziek gaan ze vaak vanzelf meebewegen. Heen en weer wiebelen op het muziekje. Of de handjes op de tafel klappen. Dansen of andere bewegingen maken op muziek stimuleert de motoriek. Denk bijvoorbeeld aan het liedje ‘Hoofd, schouders, knie en teen’. Kinderen leren vlotte bewegingen van hoog naar laag. Op de maat tik je lichaamsdelen aan. Wat ook bijdraagt aan de ritmische ontwikkeling van je kind.

  1. Muziek verbindt

Onze pedagogen weten: muziek verbindt. Hierdoor krijgt de sociale ontwikkeling een boost. Kinderen zingen en dansen met elkaar. Muziek maak je samen. Daarmee leren ze met elkaar omgaan.

  1. Je kind leert emoties

Muziek maakt je blij of rustig. Het kan je troosten wanneer je verdrietig bent. Zo leert je kind over verschillende gevoelens. Muziek is een manier om jezelf te uiten. Dit stimuleert de emotionele ontwikkeling.

5 tips voor het stimuleren van de muziek ontwikkeling

Oké, dus muziek is goed voor je kind. En hoe stimuleer ik dan de muziek ontwikkeling? Met deze tips:

  1. Baby’s worden rustig van neuriën of zingen. Bijvoorbeeld een melodietje uit een muziekdoos voor het slapengaan. Kijk hoe je baby op deze geluiden reageert.
  2. Gebruik muziek bij dingen die je dagelijks doet. Zing bijvoorbeeld samen een liedje voor het eten of het slapengaan. De herkenbaarheid van het liedje geeft je kind houvast.
  3. Heb je geen muziekinstrumenten in huis? Met een pan en pollepel of twee deksels kan je ook muziek maken. Of vul glazen met verschillende hoeveelheden water. En tik er met een lepel tegenaan.
  4. Luister samen naar verschillende muziekstijlen. Zoals klassieke muziek, jazz of popmuziek. Verschillende vormen muziek zorgt voor een brede ontwikkeling.
  5. Bij de muziekschool kan je kind lessen volgen. Je kan een instrument ook voor een paar dagen huren en mee naar huis nemen.

Muziek met je kind

De muziek ontwikkeling van je kind draagt dus bij aan verschillende vaardigheden. Zing liedjes en doe bewegingen voor. Je peuter zal ook proberen mee te zingen of neuriën. En jouw bewegingen nadoen. Zet muziek aan in huis. En dansen maar! Of pak de gitaar tevoorschijn. Daar hebben jullie samen veel plezier aan.