Zindelijk worden: tips voor ouders

Zindelijk worden

Zindelijkheid is iets dat je kind zelf moet leren. Deze tips kunnen je helpen.

Op welke leeftijd wordt mijn kind zindelijk?

Zindelijk worden is een mooie en belangrijke stap voor een kind. Dit gebeurt meestal tussen de leeftijd van 2 en 4 jaar. Ongeveer een half jaar later hoeven ze ook 's nachts geen luier meer te dragen. Elk kind doet dit in een eigen tempo. Meestal gaat er een periode van proberen aan vooraf, met bijbehorende successen en ongelukjes.

Om zindelijk te worden moeten kinderen hun blaas kunnen beheersen. Ze moeten zelfredzaam genoeg zijn om zichzelf uit en aan te kleden en hun handen te wassen. Ook moeten ze het begrip zindelijkheid begrijpen en er interesse voor hebben. Kinderen worden zindelijk wanneer ze er zelf klaar voor zijn. Het is iets wat vanzelf gebeurt. Het creëren van een omgeving die het zindelijk worden stimuleert, kan helpen.

Wat kun je doen om zindelijkheid te stimuleren?

 1. Positieve benadering Geef je kind complimenten en benader het zindelijk worden op een positieve manier. Zo wordt het potje of het toilet minder spannend.
 1. Versier het potje Maak het potje aantrekkelijk voor je kind door het te versieren. Met stickers bijvoorbeeld! Zo wordt het potje leuk en uitnodigend om te gebruiken.
 1. Ga samen naar het toilet Neem je kind mee als jij naar het toilet gaat. Zo kan het zien wat er gebeurt en nieuwsgierig worden. Dit kan een goede manier zijn om je kind te helpen zindelijk te worden. Kinderen leren vaak door na te doen. Dus als ze jou zien, willen ze misschien ook proberen naar het toilet te gaan.
 1. Plaats een opstapje bij het toilet Een opstapje bij het toilet maakt het gemakkelijker voor je kind om zelf op het toilet te gaan zitten. Ook een brilverkleiner kan helpen.
 1. Lees een boekje over zindelijk worden Dit vergroot de interesse van je kind in het zindelijk worden. Je kunt ook samen een liedje zingen als jullie naar het potje of de wc gaan.
 1. Oefen met poppen of knuffels Laat je kind oefenen met het potje of de wc door hetzelfde te doen met poppen of knuffels. Dit kan helpen om zindelijkheid te leren begrijpen en stimuleren.
 1. De plaskaart maakt zindelijk worden leuk Heeft je kind met succes op het potje geplast? Dan is dat natuurlijk een compliment waard! Laat je kind een sticker plakken op een eigen plaskaart.
 1. Vaste momenten Las in het begin een aantal vaste momenten op de dag in om op het potje of op de wc te gaan.
 1. Laat je kind het vooral zélf doen Zorg voor makkelijke kleding om aan en uit te trekken. Of laat je kind in het begin in een onderbroek lopen. Dan voelt je kind het beter als het(bijna) moet plassen of poepen.
 1. Wees geduldig Ieder kind leert op zijn of haar eigen tempo. Kijk goed waar jouw kind behoefte aan heeft.

Kun je deze content niet goed zien? Dan heb je waarschijnlijk voor een aantal cookies geen toestemming gegeven. Accepteer de marketingcookies om de content wel te kunnen zien. 

Akkoord

Waar zet je het potje neer?

Zoek een rustige, makkelijk bereikbare plek. Hoewel de badkamer voor de hand ligt, voelen sommige kinderen zich daar niet op hun gemak door de grote ruimte. Een speelhoek kan fijn zijn, omdat het je kind een gevoel van veiligheid geeft. Zet het potje op een plek waar je kind snel naartoe kan gaan als hij moeten plassen of poepen. Waar jij als ouder snel kunt helpen. Probeer verschillende plekken uit en kijk hoe je kind reageert, zodat je de beste plek kunt vinden.

Uitdagingen bij het zindelijk worden

Het leren zindelijk worden van je kind kan verschillende uitdagingen met zich meebrengen. Hier zijn er een paar:

 • Weerstand

Het is normaal als je kind soms minder interesse toont in zindelijk worden. Of als het wat minder goed gaat. Maak je geen zorgen als dit gebeurt. Geef je kind de ruimte om aan te geven wanneer het weer verder wil.

 • Als je kind niet op het potje of naar de wc durft

Praat erover met je kind. Vraag bijvoorbeeld waarom het bang is voor het potje of de wc. Begin met eenvoudige oefeningen, zoals gewoon op het toilet zitten zonder te hoeven plassen of poepen. Soms begrijpen kinderen niet goed waar de plas of poep naartoe gaat. Leg het uit. Kijk samen naar de poep en praat er op een speelse manier over.

 • Reageren op ongelukjes

Een ongelukje hoort erbij. Het is onvermijdelijk dat je kind eens in de broek plast of poept. Reageer rustig en neutraal. Leg nog een keer uit dat poepen en plassen op de wc hoort.

 • Bedplassen

Het kan voorkomen dat kinderen 's nachts nog een ongelukje hebben, zelfs als ze overdag al zindelijk zijn. Stel je kind gerust en laat zien dat je altijd trots op haar/hem bent.

 • Terugval

Soms lukt het even niet en is er een terugval in zindelijkheid. Ga na of je kunt ontdekken hoe dit komt. Blijf lief voor je kind en oefen samen verder.

Zindelijk worden is een spannend avontuur. Met de juiste aanmoediging zal je kind deze belangrijke mijlpaal bereiken. Wees trots op alle kleine successen onderweg. En onthoud: ieder kind volgt het eigen pad naar zelfstandigheid. Dus blijf vertrouwen hebben. Uiteindelijk lukt het vanzelf!