Zo laat je je kind wennen aan een nieuw broertje of zusje

Zo Laat Je Je Kind Wennen Aan Een Nieuw Broertje Of Zusje

Een paar praktische tips voor jou als ouder

Is er een nieuw kindje onderweg? Dat is natuurlijk bovenal superleuk, maar ook best een beetje spannend. Voor jou als ouder, maar ook voor de andere leden binnen het gezin. Want hoe je er ook mee omgaat, de komst van een kindje verandert de dynamiek binnen een gezin. Voor kinderen is dat soms een uitdaging.

Waarom het best lastig kan zijn voor je kind

Kinderen gedijen bij houvast en voorspelbaarheid. Het zorgt voor rust, wat zeker op zo’n jonge leeftijd heel belangrijk is. De komst van een nieuw kind betekent een grote verandering. Dat kan de stabiliteit verstoren en een gevoel van onzekerheid veroorzaken. Daarnaast ga je het druk krijgen met de verzorging van de baby. In die eerste periode is het voor een kind vaak even wennen om de aandacht van papa en mama te moeten delen met een broertje of zusje.

Tot slot kan de komst van een broertje of zusje soms voor wat minder zelfvertrouwen zorgen. Als ouder reageer je vaak sterker op nieuwe vaardigheden van je baby dan van je oudere kind. Je kind kan dat verschil in reactie soms verkeerd interpreteren. Maar tegelijkertijd kan het juist ook voor een boost in zelfvertrouwen zorgen, omdat een kind voelt dat het de grote, oudere broer of zus is. Elk kind reageert anders.

Tips om je kind te laten wennen aan een broertje of zusje

  1. Bereid je kind voor op wat er komen gaat
  2. Betrek je kind bij de praktische voorbereiding
  3. Houd zoveel mogelijk vast aan routines
  4. Plan vaste momenten samen in
  5. Betrek je kind bij de opvoeding
Tips Om Je Kind Te Laten Wennen Aan Een Broertje Of Zusje

Voor de komst van een broertje of zusje moeten er natuurlijk allerlei praktische zaken worden geregeld. Voor je kind kan het heel leuk zijn om te helpen. Laat je kind bijvoorbeeld de kleur kiezen voor op de muur in de babykamer. Of ga eens naar de winkel of kringloop om samen alvast wat babykleertjes uit te zoeken. Dat maakt de komst van het broertje of zusje al een beetje tastbaar.

  1. Bereid je kind voor op wat er komen gaat Het is fijn om te weten wat er te gebeuren staat. Vertel je kind het leuke nieuws daarom bij voorkeur voor hij of zij er op een andere manier achter komt, bijvoorbeeld doordat anderen erover praten. Merk je dat je kind er veel vragen over heeft? Praat erover, lees samen een boekje over broertjes en zusjes en ga bijvoorbeeld wat vaker langs bij vrienden die al meerdere kinderen hebben. Maar laat het onderwerp soms ook bewust even rusten, juist omdat het nog zo lang duurt. Het hoeft er niet de hele tijd over te gaan. Kijk goed naar de behoeften van je kind.
  2. 2. Betrek je kind bij de praktische voorbereiding Voor de komst van een broertje of zusje moeten er natuurlijk allerlei praktische zaken worden geregeld. Voor je kind kan het heel leuk zijn om te helpen. Laat je kind bijvoorbeeld de kleur kiezen voor op de muur in de babykamer. Of ga eens naar de winkel of kringloop om samen alvast wat babykleertjes uit te zoeken. Dat maakt de komst van het broertje of zusje al een beetje tastbaar.
  3. Houd zoveel mogelijk vast aan routines Kinderen zijn dus gebaat bij vastigheid. En hoewel sommige dingen door een nieuw kind nu eenmaal gewoon veranderen, is het voor je kind fijn als bepaalde routines wel hetzelfde blijven. Zing je bijvoorbeeld altijd al hetzelfde slaapliedje of hebben jullie elke week een vast uitje? Blijf daar dan aan vasthouden, dat vindt je kind fijn. Lukt dit niet? Zoek dan naar nieuwe routines die voor jullie allebei werken.
  4. Plan vaste momenten samen in Het leven van een ouder is superdruk en dus is het niet altijd makkelijk om genoeg tijd en aandacht te vinden voor je kind. Laat staan als je straks nog een kindje hebt. Het helpt om elke dag of elke week een vast momentje in te plannen waarop jullie met z’n tweetjes tijd doorbrengen. Natuurlijk moet er ruimte overblijven voor spontaniteit, maar het is fijn om dat vaste moment in ieder geval te hebben staan.
  5. Betrek je kind bij de opvoeding Sommige taken in de opvoeding zijn lastig aan je kind over te dragen. Maar laat je oudere kind bijvoorbeeld eens het slaapliedje zingen. Of vraag je kind zachtjes op het ruggetje van de baby te kloppen als er een boertje uit moet. Zo vergroot je het verantwoordelijkheidsgevoel van je kind en versterk je de band tussen de twee. Natuurlijk is het daarbij belangrijk dat je verwachtingen van je kind realistisch blijven. Elk kind moet kind kunnen zijn, zonder veel druk te voelen.

Hopelijk helpen deze tips je een beetje en verloopt de komst van het nieuwe broertje of zusje straks zo soepel mogelijk. En natuurlijk ga je jezelf weleens de vraag stellen: 'Doe ik het wel goed?'. Maar weet dat er op het gebied van opvoeding in de meeste gevallen geen goed of fout is. Doe het op jouw manier, en betrek je vrienden, familie en kinderopvang erbij. Want je hoeft het niet alleen te doen.