Zo pakken we ontwikkelachterstanden vroeg aan

In opdracht van de gemeente Rotterdam helpt onze jeugdhulp vanaf 1 januari 2023 Rotterdamse kinderen tussen de 2 en 6 jaar die een ontwikkelachterstand hebben. Zodat zij vroeg de juiste hulp krijgen. En de achterstand inlopen.

“We willen korte lijntjes. Zodat een kind binnen een paar weken terug kan zijn op, bijvoorbeeld de peuteropvang.”

Ontwikkelachterstanden in Rotterdam

Rotterdam noemt deze nieuwe opdracht ‘Het Dagprogramma Jonge Kind’. Op zes locaties in de stad, kijken jeugdhulptrainers wat een kind nodig heeft. gro-up doet dit bij locatie Eigen-Wijs in Zevenkamp. Hoe werkt het? “Je merkt dat je kind niet dezelfde stappen zet als leeftijdsgenoten. Of er valt je iets op aan het gedrag”, legt Ellen Nieuwstad, regiomanager bij gro-up uit. “Dan zijn er in Rotterdam wijkteams waarmee je in gesprek kan. Zij verwijzen door naar het dagprogramma. Wij gaan in gesprek met jou en samen bepalen we of je kind bij ons op de groep komt.”

Waar je kind het beste past

“Op de groep kijken wij wat je kind nodig heeft”, gaat Ellen verder. “En overleggen daarover natuurlijk met jou als ouder. Uiteindelijk is het doel om je kind op de plek krijgen op waar hij of zij het beste tot zijn recht komt.”

gro-up jeugdhulp ouders

Daarbij kijkt gro-up jeugdhulp heel duidelijk verder dan de eigen kennis. “De gemeente kent de opdracht toe aan een jeugdhulporganisatie, omdat wij het gedrag van kinderen goed kennen. En het netwerk hebben”, zegt Ellen. “Maar we weten dat we niet alle wijsheid in pacht hebben. Zo zijn we heel erg blij met onze collega’s bij Eigen-Wijs: de kinderopvang. We kunnen van hen veel leren over 2- tot 4-jarigen. Een groep die we niet vaak zien bij de jeugdhulp.”

Bel gerust

Vanaf 1 januari start ‘Het Dagprogramma Jonge Kind’ in Rotterdam. Woon je in de Maasstad en heb je vragen of zorgen over je kind? Je wijkteam helpt je nu ook al verder. Woon je buiten Rotterdam? In veel gemeenten kan gro-up jeugdhulp je helpen. Dus bel ons gerust!