In 5 stappen je uurtarief aanpassen

In 5 Stappen Je Uurtarief Aanpassen

Zodat je het juiste bedrag kinderopvangtoeslag krijgt

Het uurtarief voor de kinderopvang verandert. Hoe geef je dit door aan de Belastingdienst zodat zij je kinderopvangtoeslag opnieuw berekenen? Dat kan in de kinderopvangtoeslag app en via de website van de Belastingdienst. De app is het makkelijkste, maar wij leggen het voor beide manieren uit.

Computer

 1. Log in op de website

Je kan het uurtarief aanpassen op de website van de Belastingdienst. Op de website volg je de volgende stappen:

 1. Log in op Mijn Toeslagen met je DigiD
 2. Klik in het overzicht onder 'Kinderopvangtoeslag' op ‘Wijzigen’

Als je bent ingelogd zie je een overzicht van je gegevens. Je ziet onder andere jouw naam en welke toeslagen er zijn.

 1. Klik op ‘Er verandert iets in de kinderopvang’

Rechts in het scherm zie je ‘Wijzigingen doorgeven’ staan. Klik op de pijl naast ‘Kinderen’. Nu klapt er een menu open met situaties die kunnen voorkomen. In dit geval klik je op ‘Er verandert iets in de kinderopvang’.

 1. Vul de datum van de wijziging in

Vul in vanaf wanneer de tariefwijziging ingaat. Bij gro-up is dit altijd 1 januari van het nieuwe jaar.

 1. Geef aan wat er wijzigt

Nadat je de datum hebt ingevuld, verschijnen er twee nieuwe keuzes in beeld. Eerst klik je aan wat er verandert. In dit geval is dat ‘De gegevens van de huidige kinderopvang wijzigen’.

Daarna zie je de locaties staan waar je kind(eren) staan ingeschreven. Je moet per locatie aangeven of de wijziging daarvoor geldt. Door het bolletje onder ‘Ja’ of ‘Nee’ aan te klikken. Je kiest ‘Ja’.

gro-up In 5 Stappen Je Uurtarief Aanpassen

 1. Vul het nieuwe uurtarief in

Nu staan er zes vragen in beeld. Als het goed is hoef je hier alleen wat te veranderen bij de vraag ‘Wat is het uurtarief?’. Het land waar je kind word opgevangen, het registratienummer, naar welke soort opvang je kind gaat en het aantal uren dat je opvang afneemt zijn als het goed is niet veranderd.

Je vult onder ‘Wat is het uurtarief?’ het uurtarief uit je persoonlijke kostenoverzicht in. Vink ‘Nee’ aan bij ‘Wilt u al een einddatum doorgeven voor deze kinderopvanggevens?’. En je bent klaar. Je hebt de wijziging doorgevoerd. De Belastingdienst gaat voor je aan de slag. Je krijgt een bericht in de Berichtenbox als de wijziging is doorgevoerd.

App

 1. Log in op de app kinderopvangtoeslag

Je kan het uurtarief aanpassen in de app Kinderopvangtoeslag van de Belastingdienst. Heb je die nog niet? Download deze dan hier voor Apple, of hier voor Android.

Als je bent ingelogd zie je een overzicht van je gegevens. Je ziet onder andere jouw naam en de naam van de kinderopvanglocatie(s) van je kind(eren).

 1. Klik op wijzigen

Je wil je gegevens wijzigen. Dus klik je op de knop ‘Wijzigen’. Die vind je onder Bekijk opvanggegevens in 2023.

 1. Klik de juiste wijziging aan

Je kan in de app maar vier soorten wijzigingen regelen. Die komen nu in beeld. Jij kiest nu voor ‘Het aantal opvanguren of het uurtarief verandert’. Daarna klik je op de knop ‘Volgende’.

 1. Vul het nieuwe uurtarief in

Nu kom je in het scherm ‘Wijziging uren en uurtarief’. Met de eerste vijf vakjes en vragen hoef je niets te doen. Je vult alleen het nieuwe uurtarief in onder ‘Uurtarief’. Het uurtarief vind je in jouw persoonlijke kostenoverzicht. Daarna klik je op de knop ‘Volgende’.

 1. Versturen

Je ziet nu een overzicht van alle gegevens. Kijk achter Uurtarief even of daar inderdaad het juiste bedrag staat. Is dat zo? Druk dan op de knop ‘Versturen’. Je hebt de wijziging doorgevoerd. De Belastingdienst gaat voor je aan de slag. Je krijgt een bericht in de Berichtenbox als de wijziging is doorgevoerd.

Veelgestelde vragen

Wat is kinderopvangtoeslag?

In Nederland wordt in veel gevallen een deel van de kosten voor kinderopvang door de overheid betaald. Dat deel noemen we kinderopvangtoeslag.

Wat kost kinderopvang mij?

Wat de kinderopvang jou uiteindelijk kost, hangt af van de hoogte van je kinderopvangtoeslag. Die hoogte wordt bepaald op basis van je inkomen. Ook het aantal uur dat je kind per maand naar de opvang gaat en het uurtarief van de opvang hebben invloed op de uiteindelijke kosten. Lees meer over de kosten voor kinderopvang of bereken direct wat kinderopvang in jouw situatie kost met onze rekentool.

Ik heb nog geen kinderopvangtoeslag, hoe vraag ik dat aan?

Kinderopvangtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. In 6 stappen kan je dat regelen.