Shutterstock 62050450

Waar wil je bevallen?

Kies je voor een thuis- of een poliklinische bevalling?

Verloopt je zwangerschap voorspoedig en heb je geen medische indicatie? Dan kun je zelf kiezen tussen een thuisbevalling of een poliklinische bevalling. Vind jij die keuze best lastig? Snappen we. Daarom proberen we op deze pagina zo goed mogelijk te beschrijven wat je bij de verschillende opties kunt verwachten. En welke rol wij als kraamverzorgenden spelen bij de bevalling.

Thuis bevallen

Voor sommige vrouwen is een bevalling in de vertrouwde omgeving van thuis het allerfijnste. Zo’n thuisbevalling wordt begeleid door je eigen verloskundige en ondersteund door een van onze kraamverzorgenden. Zij is van begin tot eind bij je bevalling aanwezig. De verloskundigen en onze kraamverzorgenden zijn perfect op elkaar ingespeeld en hebben vaak aan een half woord genoeg om je optimaal te ondersteunen.

Poliklinisch bevallen

Wil je onder begeleiding van je eigen verloskundige bevallen, maar wel in het ziekenhuis? Dan kies je voor een poliklinische bevalling. Als je dan zo’n 5 cm ontsluiting hebt, ga je met je verloskundige naar het ziekenhuis of geboortecentrum. Op de verloskamer ontmoet je je persoonlijke kraamverzorgende van gro-up. Zij blijft de hele bevalling bij je om je te coachen en om de verloskundige te assisteren.

In de regio’s Rotterdam en Den Haag zijn er verschillende ziekenhuizen en geboortehotels waar je kunt bevallen. Wij werken zowel met al die locaties als met alle verloskundigenpraktijken samen. Aansterken na een bevalling kan ook onder op locatie, in een van onze geboorte-/kraamhotels.

In ziekenhuis bevallen (medische indicatie)

Als je onder behandeling van een gynaecoloog bent of een medische indicatie hebt, kun je niet kiezen waar je bevalt. In zo’n geval beval je altijd in het ziekenhuis en wordt je bevalling begeleid door een medisch team. Onze kraamverzorgende ontmoet je dan na de bevalling. Jij kiest in de meeste gevallen wel zelf voor of je onze kraamzorg in een geboorte-/kraamhotel of thuis ontvangt.

Kom langs op een voorlichtingsavond

Wil je nog wat meer informatie voordat je je keuze maakt? Kom eens langs op een van onze voorlichtingsavonden. We vertellen je dan alles over de fasen van de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd. Ook is er alle ruimte om vragen te stellen. In Rotterdam organiseren we die avonden in het Maasstad Ziekenhuis, in Den Haag in het Haga Ziekenhuis.