Groep (jong)volwassenen met een koffie op een buitentrap

Groeistap 6: (Jong)volwassene

Van 20 jaar tot zelfstandigheid.

Volgens de Kijk op groei van gro-up – onze visie op opgroeien – volgt het opgroeien een groeipad. Deze bestaat uit zes groeistappen. De zes groeistap duurt van 20 jaar tot zelfstandigheid. In die periode zetten jongeren de laatste stap naar zelfstandigheid.

De ontwikkeling in groeistap 6

Groeistap 6
  1. Op zichzelf wonen
  2. Juridisch onafhankelijk en financieel verantwoordelijk worden
  3. Studie en/of beroepskeuze
  4. Eventueel een gezin stichten

Verantwoordelijk voor het eigen leven

Jongvolwassenen nemen steeds meer de verantwoordelijkheid over hun eigen leven. Ze worden zelfstandiger, maar zijn vaak financieel nog (deels) afhankelijk van hun ouders. Jongvolwassenen gaan vaak op zichzelf wonen of werken hier naartoe. Belangrijk in deze groeistap is ook de studie en de beroepskeuze, waar nieuwe vriendschappen en relaties kunnen worden aangegaan. De hersenontwikkeling loopt ook in deze groeistap nog door, dat betekent dat jongvolwassenen vooral steeds beter worden in taken als vooruitdenken, plannen, organiseren en emotieregulatie.

Onze rol: vraagbaak en verbinder

Buurtwerk

(Jong)volwassenen kunnen bij jongerenwerkers terecht met hun vragen over bijvoorbeeld drugs, seksualiteit of carrière. Omdat de jongerenwerkers meer op afstand staan, is het soms prettiger voor de (jong)volwassene om hen vragen te stellen dan aan ouders of vrienden. Ze komen elkaar tegen in de buurt en online.

Ook koppelt buurtwerk (jong)volwassenen en organisaties aan elkaar. Zoals wanneer iemand een baan zoekt.

Gemende groep (jong)volwassene lachend buiten

Veelgestelde vragen over (Jong)volwassene

Hoe laat ik mijn volwassen wordende kind los?

Ooit was er een tijd dat je kind niets kon zonder jou en andere volwassenen. Dat je hand werd vastgehouden bij elk stapje, letterlijk en figuurlijk. Maar naarmate je kind ouder wordt, is je hand steeds minder vaak nodig. Je kind kiest zelf een studie, gaat zelf op zoek naar een plek om te wonen en vindt zelf een baan. Dat zijn allemaal ontwikkelingen die bij het leven horen. Mooie ontwikkelingen, maar soms ook spannende ontwikkelingen. Want wanneer is je kind écht klaar om op eigen benen te staan? Hoe laat je je kind in vertrouwen steeds een beetje meer los? En hoe verandert jouw rol daardoor?

Hoe Laat Je Je Volwassen Wordende Kind Steeds Een Beetje Meer Los

Hoe laat je je volwassen wordende kind steeds een beetje meer los?

Wat is een groeistap?

gro-up heeft een unieke kijk op opgroeien: Kijk op groei. Onze Kijk op groei ziet ontwikkelen als een groeipad. Dit groeipad bestaat uit verschillende groeistappen (van zes maanden voor de geboorte tot aan zelfstandigheid). Deze groeistappen volgen niet de algemeen bekende opgroeifases (dreumes, peuter, kleuter enzovoort), maar overbruggen juist verschillende fases. De overgang van de bekende opgroeifases zit vaak op een overgangsmoment in het leven van een kind waarin de sociale of juridische context verandert. Dit kan een risicofactor zijn voor de ontwikkeling van een kind. Doordat wij de overgangsmomenten in onze groeistappen overbruggen, verkleinen we de risicofactoren. Een voorbeeld van een belangrijk overgangsmoment is de stap naar de basisschool.

Ontdek de andere groeistappen