Meisje, jongere/adolescent kijkt om

Groeistap 5: Jongere/adolescent

Van 14 tot 20 jaar

Volgens de Kijk op groei van gro-up – onze visie op opgroeien – volgt het opgroeien een groeipad. Deze bestaat uit zes groeistappen. De vijfde groeistap duurt van 14 tot 20 jaar. In die periode maken jongeren een grote emotionele, lichamelijke en seksuele ontwikkeling door.

De ontwikkeling in groeistap 5

Groeistap 5
  1. Praktische zelfstandigheid
  2. Sociale contacten leggen en vriendschappen maken en onderhouden
  3. Op de 16e en 18e verjaardag verandert de juridische context: steeds meer beslissingsrecht
  4. Experimenteren en ontdekken
  5. Vervolgopleiding en/of carrière kiezen

Lichamelijke verandering

Jongeren/adolescenten maken een grote emotionele, lichamelijke en seksuele ontwikkeling door. Ze worden steeds zelfstandiger en krijgen te maken met keuzes rondom vervolgopleiding, werken en omgaan met geld. In de wet is bepaald dat jongeren vanaf 16 jaar meer beslissingsrecht hebben en vanaf 18 jaar volwassen zijn.

De invloed van leeftijdsgenoten wordt steeds groter ten opzichte van de invloed van ouders. Het is daarom belangrijk dat jongeren positieve rolmodellen in hun omgeving hebben en voldoende positieve uitdagingen aangeboden krijgen. Het brein is nog volop in ontwikkeling, wat ze kwetsbaar maakt voor omgevingsinvloeden, maar ook kansen biedt voor pro-sociaal gedrag en het verkennen van talenten.

De hormonale veranderingen in combinatie met de drang te experimenteren en ontdekken, kan botsen met grenzen die ouders (en bijvoorbeeld school) stellen. Stemmingswisselingen, discussies en conflicten komen regelmatig voor in deze ontwikkelingsfase. In deze groeistap kan de behoefte aan spanning en avontuur enerzijds en het onvoldoende kunnen overzien van de gevolgen van het gedrag anderzijds, tot risicogedrag leiden. Denk bijvoorbeeld aan het experimenteren met alcohol, sigaretten, vapen, drugs, seksuele contacten en sociale media.

Onze rol: de neutrale adviseur

Buurtwerk

De jongerenwerkers ontmoeten de jongeren/adolescenten tijdens hun rondes in de buurt, bij activiteiten of online. Omdat de jongerenwerkers niets van de jongeren verwachten, voelen zij zich vaak vrijer om met hen in gesprek te gaan. Bijvoorbeeld over drugs, seksualiteit of carrière.

Ook koppelt buurtwerk jongeren/adolescenten en organisaties aan elkaar. Zoals wanneer iemand een stageplek zoekt.

Drie jongere/adolescent meisjes lachend aan tafel voor school

Jeugdhulp

Van jongeren/adolescenten wordt steeds meer gevraagd. Terwijl ze ook zichzelf nog aan het ontdekken zijn. Als ze in de knoop zitten met zichzelf, minder makkelijk meekomen in bijvoorbeeld de klas of het gezin, helpt gro-up jeugdhulp graag.

Meisje (jongere/adolescent) kijkt in camera met leeftijdsgenoten om haar heen

Veelgestelde vragen over jongere/adolescent

Mijn kind krijgt steeds extremere meningen, hoe ga ik daarmee om?

Voor jongeren/adolescenten begint het vormen van een eigen mening steeds belangrijker te worden. Niet alleen de onderwerpen waarover kinderen een mening vormen, veranderen als ze ouder worden. Ook de manier waarop ze hun mening vormen. Op jongere leeftijd luisterde je kind waarschijnlijk nog vooral naar jou, de meester of juf en naar vriendjes. Maar naarmate je kind ouder wordt, gaat media een belangrijkere rol spelen. Dat was vroeger al zo, toen je je mening vormde op basis van wat je op televisie zag of op internet las. Tegenwoordig hebben vooral social media als TikTok, YouTube en Instagram veel invloed.

Wat Als De Meningen Van Je Kind Steeds Extremer Worden

Wat als de meningen van je kind steeds extremer worden?

Hoe help ik mijn kind bij de coming out?

Iedere coming-out is een eigen verhaal. Maar de jongeren op de queergroep van gro-up buurtwerk zien wel overeenkomsten. En komen met een paar misvattingen over coming-outs. En tips hoe je als ouder de coming-out prettiger kan maken voor je kind.

Tips En Misverstanden Van Queers Voor Ouders Rondom De Coming Out

Tips van queers voor ouders rondom de coming-out

Hoe laat ik mijn volwassen wordende kind los?

Ooit was er een tijd dat je kind niets kon zonder jou en andere volwassenen. Dat je hand werd vastgehouden bij elk stapje, letterlijk en figuurlijk. Maar naarmate je kind ouder wordt, is je hand steeds minder vaak nodig. Je kind kiest zelf een studie, gaat zelf op zoek naar een plek om te wonen en vindt zelf een baan. Dat zijn allemaal ontwikkelingen die bij het leven horen. Mooie ontwikkelingen, maar soms ook spannende ontwikkelingen. Want wanneer is je kind écht klaar om op eigen benen te staan? Hoe laat je je kind in vertrouwen steeds een beetje meer los? En hoe verandert jouw rol daardoor?

Hoe Laat Je Je Volwassen Wordende Kind Steeds Een Beetje Meer Los

Hoe laat je je volwassen wordende kind steeds een beetje meer los?

Wat is een groeistap?

gro-up heeft een unieke kijk op opgroeien: Kijk op groei. Onze Kijk op groei ziet ontwikkelen als een groeipad. Dit groeipad bestaat uit verschillende groeistappen (van zes maanden voor de geboorte tot aan zelfstandigheid). Deze groeistappen volgen niet de algemeen bekende opgroeifases (dreumes, peuter, kleuter enzovoort), maar overbruggen juist verschillende fases. De overgang van de bekende opgroeifases zit vaak op een overgangsmoment in het leven van een kind waarin de sociale of juridische context verandert. Dit kan een risicofactor zijn voor de ontwikkeling van een kind. Doordat wij de overgangsmomenten in onze groeistappen overbruggen, verkleinen we de risicofactoren. Een voorbeeld van een belangrijk overgangsmoment is de stap naar de basisschool.

Ontdek de andere groeistappen