Ontspannen met media met dank aan 4 activiteiten

Ontspannen Met Media Met Dank Aan 3 Activiteiten

Onze mediawijsheiddeskundige over de Media Ukkie Dagen 2024

Media Ukkie Dagen: ontspannen met media

Een druk kind ter ontspanning met een tablet op de bank zetten, welke ouder doet het niet. Is dat erg? Het thema van de Media Ukkie Dagen 2024 is ontspannen met media. En gaat dus precies in op die vraag: welke media helpen mijn kind ontspannen? Een gesprek met Andrea Kramp, mediawijsheiddeskundige bij gro-up over hoe je kan ontspannen met media.

Is het erg om je kind ter ontspanning voor een schermpje te zetten?

Nee hoor. Ik raad wel aan om ook altijd naar andere opties te kijken. Onder media valt zoveel meer dan kijken naar een filmpje. Het is daarom belangrijk dat kinderen ook andere media leren kennen. Bijvoorbeeld een digitaal prentenboek lezen of luisteren naar muziek.

Wat wel een risico kan zijn met dat schermpje: je kind ontspant er niet van, maar raakt juist overprikkelt. Het is belangrijk dat je leert welke media helpen om te ontspannen. Voor je kind en voor jou. Vandaar ook dat het thema van de Media Ukkie Dagen ‘ontspannen met media’ is.

Author
mediawijsheiddeskundige bij gro-up Andrea Kramp

"Wil je dat je kind ontspannen gaat slapen? Lees een boekje in bed en laat het scherm in de woonkamer liggen."

Heb je daar tips voor?

Uiteindelijk ontspannen mensen het beste zonder media. Door lekker te bewegen, frisse lucht op te snuiven of door yoga of ademhalingsoefeningen te doen. Al kunnen media daar ook bij helpen. Zet je favoriete muziek aan en dans tussen twee moeilijke vergaderingen door de kamer. En wil je dat je kind ontspannen gaat slapen? Lees een boekje in bed en laat het scherm in de woonkamer liggen.

Dat klinkt heel mooi, maar die schermen zijn erg verslavend. Hoe kan je je kind helpen om daarvan af te blijven?

Het helpt kinderen als je ze vaste tijdblokken geeft waarop ze op het schermpje mogen. Maak daarom afspraken met je kind. Niet alleen over mediagebruik, ook over mediagedrag. Als je deze afspraken samen met je kind maakt, voelt het minder als regels. Samen gemaakte afspraken worden beter gehanteerd door kinderen. gro-up heeft daar een afsprakenposter voor gemaakt.

gro-up Afsprakenposter voor mediagebruik

Voor kinderen die nog niet kunnen schrijven is er een afsprakenposter met pictogrammen. Zo kunnen zij ook zien welke afspraak jullie gemaakt hebben.

Inspiratie

Videoserie Mediaopvoeding

Inspiratie nodig om je kind te leren omgaan met media? In onderstaande video’s deelt Andrea activiteiten die daarbij helpen.

Bingokaart

Nog een tip: wissel je mediagebruik af. Niet altijd onder uitgezakt op de bank. Combineer het bijvoorbeeld eens met naar buiten gaan. Ter inspiratie is er de gro-up mediawijsheid bingo. Doe de activiteiten op de kaart, streep ze af en ... bingo!