Mediawijsheid

Mediawijsheid

Wij maken kinderen vanaf jonge leeftijd wegwijs in een wereld vol media

Bij gro-up bouwen we aan een wereld waarin iedereen de kans krijgt om het mooiste uit zichzelf te halen. En in die wereld spelen media een steeds grotere rol. De kansen van media, maar ook de gevaren. Denk bijvoorbeeld maar aan fake news, cyberpesten of de verspreiding van complottheorieën. Wij maken kinderen weerbaar door ze al op jonge leeftijd goede voorlichting over media te geven.

Mediawijsheid in de praktijk

Binnen gro-up spelen honderden professionals een cruciale rol in het leven van opgroeiende kinderen. Die professionals worden door deskundige Andrea Kramp getraind op het gebied van Mediawijsheid. Zo kunnen we ouders en kinderen belangrijke informatie meegeven en bieden we concrete handvatten in online weerbaarheid. Ook werken er bij buurtwerk inmiddels 10 mediacoaches die actief op kinderen en jongeren afstappen en hen voorlichten over het gebruik van media.

Mooie resultaten

Al die aandacht voor Mediawijsheid leidt tot mooie resultaten. Zo is gro-up 2 jaar achter elkaar winnaar geworden van de challenge van het Netwerk Mediawijsheid. Het bedrag dat we daarmee hebben binnengehaald, gebruiken we voor verschillende mooie projecten. We werken op dit moment bijvoorbeeld aan E-learningprogramma waarmee alle medewerkers van gro-up zich kunnen ontwikkelen tot een ware Computerheld.

Ook zijn we voor het Netwerk Mediawijsheid een belangrijke partner. Met als motto ‘Iedereen mediawijs’ leveren we waardevolle bijdragen aan de jaarlijkse Week van Mediawijsheid in november en aan de Media Ukkie Dagen in maart. Zo organiseerden we voor de meest recente editie onder andere een online inspiratiesessie voor ouders.

Media over media

Weet je wat ook een fijne manier is om mensen mediawijs te maken? Media! Daarom zijn we begonnen met een Podcast, #HIERNIET. Hierin delen jongeren hun ervaringen met jongerenwerker Roan de Vogel en mediawijsheiddeskundige Andrea Kramp.

Daarnaast schrijven we geregeld artikelen waarin we dieper inzoomen op wat mediawijsheid betekent en praktische tips geven:

Videoserie Mediaopvoeding

Ouders vertellen dat ze een alternatief moeten verzinnen voor het schermpje is een. Maar ja, ene smartphone helpt een druk kind wel om te ontspannen. In de videoserie Mediaopvoeding laten we zien hoe je kind ook kan ontspannen met andere media.

Handige downloads

Om je te helpen in de mediaopvoeding hebben we handige downloads. Er komen steeds nieuwe bij, dus kom regelmatig terug naar deze pagina.

Afsprakenposter

Met onze Afsprakenposter, leg je als ouder samen met je kind vast welke afspraken er bij jullie thuis gelden als het aankomt op mediagebruik. Daarvan hebben we twee versies:

  1. voor de oudere kinderen een poster om op te schrijven. Deze download je hier.
  2. voor de kleintjes een poster met pictogrammen. Klik hier om die te downloaden.

Dobbelstenen

Gewoontedieren als wij mensen zijn, consumeren we media vaak op dezelfde manier. Wissel je dit af, dan stimuleer je de creativiteit. Met deze dobbelstenen kan je kind leuke nieuwe plekken en media verzinnen om te gebruiken. De ene dobbelsteen bepaalt de plek, zoals achter het gordijn of onder de tafel. De andere dobbelsteen bepaalt of het bijvoorbeeld een podcast, prentenboek of filmpje wordt.

Bingokaart

Inspiratie nodig om het mediagebruik af te wisselen? Speel de gro-up mediawijsheid bingo. Doe de activiteiten op de kaart, streep ze af en ... bingo!

Happertje

Ga samen in gesprek over sociaal gedrag online. Wanneer heb jij voor het laatst een online compliment gegeven? Aan wie was dat? Wanneer zou je iemand ‘ontvrienden’ of ‘ontvolgen’ op social media? Het gro-up happertje helpt een handje.

Mediawijsheid voor volwassenen

We dichten de digitale kloof

Voor ieder mens is het belangrijk om goed om te kunnen gaan met digitale diensten en systemen. We noemen dat digitale geletterdheid. De afgelopen jaren is er een kloof ontstaan tussen mensen die wel en mensen die niet digitaal geletterd zijn. Mediawijsheid is een van de vier onderdelen van digitale geletterdheid. Met al onze aandacht voor Mediawijsheid willen we helpen die ontstane kloof voorgoed te dichten.

Zo moedigt buurtwerk oudere mensen aan om een smartphone of tablet te gaan gebruiken. Omdat het heel leuk én nuttig is. Dat het ook niet moeilijk is, blijkt uit de video's die ze hebben gemaakt voor het project Aardig Digivaardig.

Ontdek meer over Aardig Digivaardig: