jeugdhulp ouders maakt het weer gezellig in je gezin

gro-up jeugdhulp: voor kinderen en voor ouders

Jeugdhulp helpt je kind weer vooruit en ondersteunt jou bij het positief opvoeden.

Wat we doen

Wij helpen kinderen, jongeren en ouders. Wij zijn er als jij je zorgen maakt over je kind, als je ziet dat het niet verder komt. Heeft je kind bijvoorbeeld driftbuien, vinden leerkrachten of sportbegeleiders dat het zo niet langer gaat? Kun jij je kind bijna niet meer bereiken? Gamet het continu, heeft je kind geen of verkeerde vrienden? Is het erg somber? Het zijn allemaal zaken waar wij bij kunnen helpen. Ook als jij merkt dat je vastloopt in de opvoeding en dat je voelt dat jij je kind niet de juiste steun of richting kunt bieden. Misschien ben je vaker boos of geïrriteerd dan je zou willen. Ook dan kunnen wij helpen. Dat doen we meestal in jullie vertrouwde omgeving. Bijvoorbeeld thuis, op school of in de buurt. We noemen dat ambulante jeugdhulp.

Hoe kunnen wij je helpen?

Ieder kind is uniek en elk gezin is anders. Wat bij het ene kind en gezin werkt, werkt bij het andere misschien juist niet. Samen met jou vinden we oplossingen. Jij kent je kind, je gezin en de uitdagingen. Wij weten veel over positief opvoeden. Maar ook over trainen en behandelen om bijvoorbeeld gedragsproblemen te verminderen bij kinderen met autisme, ADHD, trauma- en hechtingsproblematiek. En over samen aan de slag gaan om nieuwe doelen te bereiken.

Welke hulp kan je kind gebruiken?

Je ziet dat je kind wel wat hulp kan gebruiken. Omdat je kind ADHD-symptomen, hechtingsproblemen, autisme-kenmerken, gedragsproblemen of een diagnose heeft. Of om een andere reden even niet meekomt in het dagelijks leven. Hoe het probleem precies heet doet er niet zoveel toe. Wij denken in oplossingen.

gro-up jeugdhulp ouders

Om tot goede oplossingen te komen, ontrafelen we de oorzaak van het gedrag. We vragen je kind hoe het zou willen dat het thuis, in de buurt en op school gaat. En we maken een plan om dat te bereiken. Stap voor stap. Wat heeft jouw kind nodig? Dát is de kern van ons werk. We gebruiken alle kennis die we hebben om je kind verder te helpen. Daarbij werken we samen met het gezin en de mensen eromheen die belangrijk zijn voor het gezin. Zodat je kind gesteund wordt door zijn hele omgeving.

Welke hulp kun je als ouder gebruiken?

Loop je zelf ergens tegenaan? Opvoeden gaat echt niet altijd vanzelf. Zoals we je kind kunnen helpen, kunnen we jou ook helpen. Met opvoedhulp, bijvoorbeeld. Of om eens met je gezin mee te kijken bij de strijd die je avond aan avond voert bij het naar bed brengen van je kind. Wij helpen je graag om het weer leuk te maken thuis. Zodat het opvoeden misschien niet vanzelf gaat. Maar het wel voelt alsof het vanzelf gaat. Dus vertel ons je verhaal: waar kunnen we jou bij helpen?

Jeugdhulp voor gezinnen

Aanmelden voor jeugdhulp

Zoek je jeugdhulp voor jouw gezin? Vul het aanmeldformulier in en we bellen je terug om te bespreken wat je nodig hebt. Daarna beginnen we snel. Voor onze hulp heb je een verwijzing nodig van het jeugd- of wijkteam, van de gemeente, je huisarts of een medisch specialist. Maar je kunt je kind alvast aanmelden. Dan komt die verwijzing later wel. Dus laat niets je tegenhouden om ons jou en/of je kind te helpen.

In het aanmeldformulier vragen we om de gegevens van je kind. Vul als je zelf een opvoedvraag hebt de gegevens van het kind in waar je een vraag over hebt.

Veelgestelde vragen

Vergoedt mijn zorgverzekering jeugdhulp?

Jeugdhulp wordt vergoed door de gemeente volgens de Jeugdwet. Dus niet door de zorgverzekeraars. Je kunt kiezen tussen persoonsgebonden budget (pgb) of zorg in natura als financiering.

Ik werk overdag. Is er ook hulp in de avonduren?

Zeker weten. Soms kan het wel nodig zijn om de hulp overdag te bieden, bijvoorbeeld tijdens schooltijd. We overleggen graag met je wat het beste moment is en wat de opties zijn.

Op welke locaties biedt gro-up jeugdhulp?

gro-up biedt jeugdhulp op twee locaties: Eigen-Wijs in Rotterdam (Zevenkamp) en Buitengouds in Gouda. De meeste jeugdhulp van gro-up is ambulant. Dat betekent dat we zorg bieden op school, thuis of bijvoorbeeld op een sportvereniging.

In welke gemeenten biedt gro-up jeugdhulp?

gro-up biedt jeugdhulp aan in verschillende regio’s:

Regio Den Haag (Haaglanden): Den Haag, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp, Voorschoten (tot 1 januari 2024), Wassenaar, Rijswijk, Westland, Delft, Midden Delfland, Leidschendam-Voorburg.

Regio Gouda (Midden-Holland): Gouda, Bodegraven-Reeuwijk, Zuidplas, Krimpenerwaard, Waddinxveen.

Utrecht West: Woerden, Montfoort, Oudewater, De Ronde Venen, Stichtse Vecht.

Regio Rotterdam (Rijnmond): Lansingerland, Maassluis, Vlaardingen, Schiedam (via onderaanneming), Rotterdam.

Wie moet toestemming geven voor jeugdhulp?

Voor kinderen tot 16 jaar moeten ouders of wettelijke vertegenwoordigers toestemming geven.

Wat is het verschil tussen jeugdzorg en jeugdhulp?

Jeugdhulp is op vrijwillige basis, terwijl jeugdzorg een overkoepelend begrip is dat zowel vrijwillige aspecten (zoals jeugdhulp) als verplichte zorg (zoals een jeugdbeschermingsmaatregel en jeugdreclassering) omvat.

Welke zorg valt onder jeugdhulp?

gro-up biedt diverse vormen van jeugdhulp, waaronder gedragstraining, jongerencoaching, opvoedhulp, schoolbegeleiding en meer. De specifieke beschikbare hulp kan per regio verschillen.